Nya covidvarianten bekräftad i Sverige: ”Vi vet väldigt lite”

Publicerad 2023-08-30

De första fallen av BA.2.86 har bekräftats i Sverige och i nuläget vet forskarna väldigt lite om varianten.

Fyra fall har konstaterats men den tros vara utspridd över hela landet.

– Vi vet väldigt lite, men smittsamheten verkar vara hög och man blir inte så sjuk, säger Johan Styrud.

Under tisdagen analyserade Folkhälsomyndigheten övervakningsdata för covid-19-virusvarianter.

– Då hittade vi de första fyra fallen av virusvarianten BA.2.86 som vi har identifierat i Sverige, säger Emmi Andersson som är utredare och överläkare på avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Tillsammans med sina kollegor rapporterade hon de bekräftade fallen i den internationella databasen GISAID. Fallen ska ha upptäckts i flera regioner.

Oklar omfattning på spridningen

Trots att det bara är fyra fall som upptäckts menar Emmi Andersson att man inte ska stirra sig blind på de ”absoluta talen”.

– Vår övervakning bygger på patientprover, då är det ju individer som provtagits och det sker huvudsakligen inom sjukvården.

Nästan alla fall av covid i dag är milda enligt Emmi Andersson, och blir därför aldrig provtagna.

– När vi fångar upp saker i övervakningen visar det att det finns i landet. Men det kan inte säga i exakt vilken omfattning och hittills är en liten del av det vi undersöker BA.2.86.

Emmi Andersson på Folkhälsomyndigheten.

Skiljer sig från övriga varianter

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ingenting som tyder på att man skulle bli mer sjuk av BA.2.86 än av någon annan variant av covid-19. Att den nya varianten kommit att uppmärksammas kan enligt Emmi Andersson bero på att den skiljer sig mycket från övriga varianter av viruset.

– Man kan tänka sig att den har en fördel, men då vi hittills inte kunnat göra någon beräkning av tillväxthastigheten på grund av de få fallen vet vi inte det. Det är inte alls säkert att den blir så stor, men den skulle kunna bli det, säger Emmi Andersson.

”Vet väldigt lite”

Även överläkaren Johan Styrud menar att det finns lite kunskap om den nya varianten.

– Vi vet väldigt lite, men smittsamheten verkar vara hög och man blir inte så sjuk, säger Johan Styrud.

Han menar även att det är ett normalt beteende att ett virus muterar och får en högre smittsamhet.

– Men då blir de också mindre farliga, säger Johan Styrud.

När en ny variant upptäckts försöker man undersöka smittsamheten och hur farlig den är enligt Styrud, men det tar ett tag innan man kan veta hur det ser ut i samhället.

BA.2.86 följs nu intensivt av bland annat WHO och andra smittskyddsmyndigheter.

– Det är ju alltid så när det kommer något nytt, det finns ingen data för att fullständigt bedöma egenskaperna, säger Emmi Andersson på Folkhälsomyndigheten.

Överläkaren Johan Styrud.

Söker i avloppsvattnet

Under pandemin genomfördes ett stort antal tester för att övervaka smittspridningen av covid-19. De tester som genomförs i dag sker främst inom sjukvården. Men det finns även andra metoder för att följa smittspridningen.

– Det görs även analyser av avloppsvatten för att se förekomsten av covid-19 och för att undersöka olika varianter, säger Emmi Andersson.

Arbetet med att analysera avloppsvatten är under utveckling och håller på att intensifieras just nu.

– Det görs för att de ska bli användbara i vår kontext, säger Emmi Andersson.

Ingen koppling till utlandet

De fyra fall som upptäckts av Folkhälsomyndigheten under tisdagen ska enligt myndigheten ha en ”stor geografisk spridning” och ha upptäckts i flera regioner.

– Vi har inga uppgifter om några direkta kopplingar till utlandet. Bedömningen är att denna variant är något vi har i landet, säger Emmi Andersson.

Hon menar även att det kan vara slumpmässigt var fallen dyker upp och att det inte betyder att varianten inte finns i de regioner där den inte hittats.

– Det är förväntat att den är här, säger Emmi Andersson.