Filmen avslöjar: Så långt bakom var polisbilarna

Publicerad 2023-08-31

En jagad bil körde in i en taxi vars passagerare fick svåra skador.

Polisen uppger att jakten hade avbrutits före krocken.

Nu visar en film att polisbilarna var sju sekunder bakom när olyckan inträffade.

Den våldsamma kollisionen inträffade på Södermalm i Stockholm klockan 19.40 på onsdagskvällen.

En taxibil blev påkörd från sidan av en personbil i korsningen Hornsgatan-Långholmsgatan vid Hornstull.

Passageraren i taxin skadades svårt och var inte vid medvetande när han fördes till sjukhus.

Fyra personer fördes till sjukhus efter olyckan. Passageraren i taxin skadades allvarligt.

Före olyckan hade personbilen jagats av polisen in i centrala Stockholm. Jakten – som på polissvenska kallas förföljande – inleddes på E4 söder om staden. Enligt uppgifter till Aftonbladet började den i trakten kring Södertälje.

”Förföljandet går via Essingeleden till Lilla Essingen och sedan över till Kungsholmen. Vid Västerbron beslutar polisen om att avbryta förföljandet”, skrev polisen i en notis på sin hemsida.

Polisens sekundbesked

Det är oklart var på Västerbron polisen menar att jakten avbröts. Presstalespersonen Daniel Wikdahl sa till Aftonbladet att beslutet om att avbryta förföljandet är loggat på sekunden klockan 19.39.47.

Beskedet om olyckan vid Hornstull är enligt Wikdahl registrerat i polisens system 41 sekunder senare, klockan 19.40.28. Enligt Aftonbladets uppgifter kommunicerades det till regionledningscentralen av någon av de efterföljande polispatrullerna.

– Det är inget konstigt, de fortsatte köra i samma rikting även om de avbrutit förföljandet. Det tar inte lång tid att köra över Västerbron. Men allt sånt här om vi hade kunnat agera på annat sätt, alla såna saker får vi titta på senare, sa Daniel Wikdahl.

Film visar vad som hände

Aftonbladet har tagit del av en film från en bil som stod i olyckskorsningen och hade kommit norrifrån på Långholmsgatan. Den visar både kollisionen och dess upprinnelse.

Av videon framgår att olyckan inträffade exakt 19.40.10 – alltså 23 sekunder efter den tidpunkt då polisen menar att jakten avbröts.

Personbilen träffar taxin med våldsam kraft i höjd med höger bakdörr.

Sju sekunder senare kommer den första av de efterföljande polispatrullerna fram till korsningen. Filmen visar också att polisbilen slog på blåljusen sista biten på Långholmsgatan, precis när krocken inträffat.

Vittnen: ”Konstigt”

Flera vittnen vid Hornstull reagerade på onsdagskvällen på polisens uppgift om att jakten hade avbrutits på Västerbron.

– Bilen körde in i taxin i en helvetes fart. Max tio sekunder senare var första polisbilen där och så drog de vapen mot föraren. Det känns lite konstigt att det skulle ha avbrutit jakten med tanke på hur snabbt de var på plats. Kan man fortfarande följa en bil utan att aktivt jaga den? säger Teodor Meurling, 33, som såg händelseförloppet från hörnet på Hornsgatan.

Han bedömer att personbilen höll en hastighet av minst 100 km/tim när den körde in i taxin.

– Polisbilarna höll också ganska hög hastighet. Säkert mer än 50-60, säger Teodor Meurling.

Teodor Meurling, 33, såg olyckan från övergångsstället.

Ett annat ögonvittne stod med en barnvagn vid ett övergångsställe lite längre norrut på Långholmsgatan.

– Plötsligt swishade en bil förbi. Då tittade jag upp och såg två polisbilar som körde efter lika fort. Det är konstigt att de påstår att de avslutade jakten, säger han.

Mannen vars bilkamera fångade olyckan på film reagerade inte på samma sätt.

– Poliserna höll behörigt avstånd. De låg inte precis bakom, men färdades såklart i samma riktning, säger han.

Polisen: Internutredare igång

Efter att presstalespersonen Daniel Wikdahl slutat sitt arbetspass sökte Aftonbladet polisen för en kommentar kring det som syns i filmen.

Mikael Pettersson vid regionledningscentralen förklarade generellt att det alltid är vakthavande befäl som tar beslut om att avbryta biljakter.

Hade patrullerna uppfattat att förföljandet var avbrutet?

– Det kommer att penetreras i förundersökningen.

På filmen syns att första patrullen var sju sekunder bakom personbilen. Hur rimmar det med att förföljandet skulle ha varit avbrutet?

– Jag väljer att passa på den frågan eftersom internutredarna har inlett sitt arbete.

Totalt fördes fyra personer till sjukhus efter olyckan. Såväl taxiföraren som de två personerna i personbilen var vid medvetande.

Föraren av den jagade bilen, en man i 50-årsåldern, har gripits. Han är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och grov olovlig körning då han saknade körkort.

Interutredningen leds av polisens avdelning för särskilda utredningar.