Knivmördade sin hustru – döms till livstid

Uppdaterad 2023-12-01 | Publicerad 2023-09-14

Shawn Fruchter döms för mordet på sin hustru.

Shawn Fruchter, 37, högg ihjäl sin hustru med nära 30 hugg när hon ville skiljas.

Först två timmar senare ringde han en vän.

– I’ve fucked up.

Nu döms han till livstids fängelse.

Den 32-åriga kvinnan hittades knivmördad på taket till ett parkeringshus i Malmö den 13 april i år.

Hennes make, Shawn Fruchter, 37, greps direkt på plats.

I dag dömdes han av Malmö tingsrätt till livstids fängelse för mordet. Den stora rättspsykiatriska undersökning som gjorts av mannen visade nämligen att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet och att det därmed inte förelåg något fängelseförbud.

Han ska efter avtjänat straff utvisas ur riket och han ska även betala drygt 500 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga. 

– Rättvisa har skipats. Vi får aldrig tillbaka vår älskade men domen fick oss att kunna hämta andan igen, säger kvinnans familj till Aftonbladet.

Att tingsrätten kommer fram till ett straff på livstid är för att brottet begåtts mot en närstående, den 32-åriga kvinnan hade ingen chans att fly, det var heller inte något kort och hastigt förlopp vilket innebär att hon måste känt en enorm dödsångest.

På taket till parkeringshuset, vid den röda cirkeln, hittades kvinnan död.

”Hon gjorde allt för allt och alla”

Mordet på den 32-åriga mamman tros ha utlösts av att hon ville skiljas – något Shawn Fruchter inte ville acceptera.

För personer i sin närhet hade hon beskrivit äktenskapet som dött och att maken bröt ner henne psykiskt.

Samtidigt hade hon dåligt samvete över att lämna honom och hade erbjudit maken att hjälpa honom ekonomiskt till en början efter uppbrottet. Hon ville att allt skulle gå så smidigt som möjligt för deras gemensamma dotters skull.

– Mer fantastisk människa och mamma finns inte. Hon gjorde allt för allt och alla. Jag vet inte, superlativen kan hagla över henne. Hon såg alltid det bästa i allt och alla, säger en närstående till kvinnan i förhör.

Men Shawn Fruchter försökte övertala hustrun att stanna. Sms mellan honom och den 32-åriga kvinnan som varit en del av bevisningen visar hur han bönar och ber att hon ska komma hem och prata.

”Gör det för X (dotterns namn) och för mig”, skriver han.

Till slut gick kvinnan med på att träffa honom.

De parkerade bilen på taket till ett parkeringshus i Malmö där de hade utsikt över den idrottsplan där deras dotter för tillfället tränade.

Enligt Fruchter hade de ett bra samtal men mot slutet säger han i förhör att ”djävulen flög in i mitt sinne” och han började hugga hustrun upprepade gånger med en kökskniv.

– Sen vet jag inte riktigt vad jag gjorde. Men så hade jag kniven i handen och jag kände att om jag hade slagit henne några gånger skulle hon springa och ringa polisen och då skulle det bli värre, har han själv sagt i förhör.

Enligt tingsrätten kämpade den 32-åriga kvinnan för sitt liv men försvagades gradvis av de nära 30 knivhugg han åsamkade henne.

Ringde en vän

Efter dådet larmade han inte ambulans. Först två timmar senare ringde han en vän och berättade vad han hade gjort.

– I’ve fucked up (jag har gjort bort mig), sa han till vännen.

Så när ambulans och polis kom till parkeringshuset i Malmö var den 32-åriga kvinnan redan bortom räddning. Flera av de knivhugg som träffat henne var vart och ett dödliga.

– Genom mannens uppgifter är det visat att det har stått klart för honom att det han gjorde skulle leda till döden för hustrun och att detta också har varit hans avsikt. Han har inte i något skede försökt mildra eller avhjälpa effekterna av sitt handlande, säger rådmannen Helena Tjörnstrand i ett pressmeddelande.

– Mannens handlande har varit brutalt och så allvarligt att det ska bedömas som mord, säger Helena Tjörnstrand.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor räknar varje kvinna som dödats av en man de en gång älskade. Mellan åren 2000–2022 har 351 kvinnor dödats.

Följ ämnen i artikeln