S förslag: Fängelse för den som köper knark från barn

Publicerad 2023-08-27

Socialdemokraterna vill se fängelsestraff för den som köper knark från barn.

Förslaget ska hindra de kriminella gängen att utnyttja minderåriga, enligt partiet.

– Var och en som partyknarkar behöver ta sig en funderare på om ens partyknarkande är viktigare än ett barns rätt till en trygg uppväxt, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) presenterar förslaget under en pressträff i Olofström under söndagen.

Förslaget innebär enligt henne kraftigt skärpta straff för köp av narkotika.

”I dag utnyttjas barn hänsynslöst av kriminella gäng, där det är narkotikaförsäljningen som ofta är en inkörsport. Genom kraftigt höjda straff för att köpa narkotika av barn blir det svårare för gängen att använda sig av barn för knarkförsäljning”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Oklart hur långt straff

Magdalena Andersson säger att barn rekryteras in med enklare uppgifter som att hålla utkik åt gängen, för att sedan gå vidare till tyngre uppgifter.

– Till exempel leverera knark till partyknarkare i Sundsvall, säger hon.

Hon syftar på den swishlista med misstänkta kokainköpare som ingår i ett åtal mot en 28-årig man, som Aftonbladet och flera andra medier rapporterat om.

De hårdare straffen ska gälla för den som köper knark från barn under 18 år.

Hur långt fängelsestraff man riskerar framgår dock inte.

– Vi vill se en påföljd och den ska vara så hög att man ska riskera fängelse. Sen kan man diskutera lagtekniskt hur man gör. Men det ska vara tydligt att den som köper från barn: gör jag detta så riskerar jag fängelse, säger Andersson.

Andersson: Påverkar alla partyknarkare

Hon säger att partiet under sin tid i regeringen tog fram ett förslag där för att göra det brottsligt att dra in barn i kriminalitet.

– Det är verklighet i år, nu går vi på den andra sidan, de som köper knarket.

Hon tror att hotet om fängelse kommer att avskräcka många från att köpa knark från någon som de tror kan vara minderårig.

– Är man fast i ett missbruk så är det tveksamt. Men för alla som partyknarkar och är etablerade och jobbar och har höga positioner, då tror jag att det påverkar.

Enligt S-ledaren prioriterar Ulf Kristerssons inte de bakomliggande orsakerna till gängkriminaliteten – nyrekryteringen av unga pojkar till gängen. 

– Då får vi inte stopp på våldet. Det är bara att lyssna på polisen.

Magdalena Andersson på pressträffen.