Hittades i glaciär – 37 år efter försvinnandet

TT

Publicerad 2023-07-28

En känga som tillhörde den tyske klättrare som har varit försvunnen i årtionden har hittats i Theodul-glaciären i Alperna. Bilden kommer från den lokala polisen.

Han var försvunnen i nästan 40 år. Nu har bergsklättrarens kropp hittats, begravd i snön.

Mänskliga kvarlevor och utrustning hittades för ett par veckor sedan i Theodul-glacären i schweiziska Zermatt. Nu har en dna-analys visat att det rör sig om en tysk bergsklättrare som varit försvunnen sedan 1986, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den då 38-årige mannen rapporterades försvunnen i september 1986 då han inte hade kommit hem från en resa. Trots sökinsatser hittades han inte.

Den 12 juli i år hittades kvarlevorna och flera tillhörigheter av andra bergsbestigare. Fynden fördes till Sion för att undersökas av polis och den rättsmedicinska avdelningen på sjukhuset i Valais, som kunde konstatera att det var den försvunne mannen.

I takt med att glaciärerna smälter, bland annat i Schweiz – hittas allt fler döda personer som rapporterats försvunna i områdena för länge sedan.

På världens högsta berg, Mount Everest i Himalaya, finns enligt flera uppgifter kvarlevor efter omkring 200 personer kvar. Personer som omkommit i sina försök att nå toppen.

Följ ämnen i artikeln