Brand på Lisebergs vattenpark Oceana

Publicerad 2024-02-12

Lisebergs nya vattenpark Oceana är totalförstörd efter storbranden.

Den startade vid en vattenattraktioner utanför byggnaden och spred sig i hela badhuset.

– Vattenrutschkanan har smält och det är bara stålkonstruktionen kvar. Det ser helt makabert ut, säger vittnet Anna Gyllenhammar.

Räddningstjänsten kämpar mot en kraftig brand i Lisbergs vattenland Oceana. Anläggningen är under uppbyggnad och ska enligt plan öppna i början av sommaren.

– Det är en större brand. Vi är precis framme på platsen, säger Björn van der Kaay, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, vid 10-tiden på måndagen.

En kraftigt rökpelare sprids och syns över stora delar av Göteborg.

– Hela byggnaden är övertänd. Delar från en rutschkana flög över området, säger vittnet Magnus Bengtsson, som står tvärs över gatan.

Räddningstjänsten har utfärdat ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

”Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, står det i meddelandet.


Stor brand härjar på Lisebergs nya vattenpark Oceana i Göteborg.

Omfattande brand på Oceana

– Vi kan bekräfta att det är en omfattande brand och vi har aktiverat vår krisledning. Branden har startat i den södra delen av byggnaden där vi har de fyra stora rutschkanorna, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg, strax efter larmet.

Hur många personer befann sig i byggnaden när branden bröt ut?

– Det vet jag inte. Vi har ingen information om att det ska finnas några skadade håller nu på att säkerställa att så är fallet. Vi bistår räddningstjänsten nu i det akuta skedet och får återkomma till andra detaljer i sett senare skede, säger han.

16 skadade har sökt vård

Det fanns inledningsvis osäkra uppgifter om att någon ska ha varit kvar i byggnaden.

– Vi har rökdykare som gått in för att säkerställa att alla är ute, säger Markus Friberg, presstalesperson vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid lunchtid meddelade polisen att ett antal personer skadats i samband med branden.

– Det har kommit in uppgifter om att några personer har kommit till skada och själva uppsökt sjukvård, säger August Brandt, presstalesperson vid polisregion Väst.

Senare på måndagseftermiddagen uppger polisen att det rör sig om 16 personer. Samtliga uppges ha fått lindriga skador och kunnat lämna sjukhuset.

Ytterligare sex personer fick vård på plats och behövde inte uppsöka sjukvård. Enligt räddningstjänsten finns det inga uppgifter om några saknade.

Flera byggnader intill Oceana har utrymts, bland annat Lisebergs Grand Curiosa Hotel.

15 förskolor ska också ha inrymt sina barn.

– Det är de som vi bedömer är närmast berörda. Sedan kan det förstås ändras beroende på rökutvecklingen, säger Tamara Tesanovic, säkerhets- och fastighetsansvarig vid förskoleförvaltningen, till tidningen.

”Väldigt tragiskt”

Arkitekten Gert Wingård har varit med och ritat anläggningen som nu brinner.

– Det känns väldigt tragiskt, det gör det verkligen. Det är alltid tragiskt när olyckor händer och det här var ju ganska nära inpå invigningen också. Så tragiskt är nog det ord som jag starkast känner nu, säger han och fortsätter:

– Jag tror aldrig jag har varit med om att någon av mina byggnader har brunnit förut.

Den tidigare planen var att Oceana skulle slå upp dörrarna för besökare till sommaren.

– Det kan vi vara ganska säkra på att det inte blir. Vi är fortfarande i ett akut krisläge och när det kan tänkas öppna får vi ta i ett senare skede, säger Mårten Westlund på Liseberg.

Badhuset ska inhysa hela 14 vattenattraktioner. Den totala ytan är 13 600 kvadratmeter, varav utedelen är 4 000 kvadratmeter och bassänghallen inomhus är 6 000 kvadratmeter, skriver Liseberg på sin hemsida. Bygget har kostat över en miljard kronor.

I mitten på januari började man fylla på vatten i den stora vågbassängen.