Azerbajdzjan går till riggat val: ”Demokratirörelsen håller på att kvävas”

Uppdaterad 2024-02-08 | Publicerad 2024-02-07

I dag går Azerbajdzjan till presidentval.

Mycket talar för att den nuvarande presidenten kommer att vinna. I flera vallokalsundersökningar får Ilham Aliyev över 90 procent.

– Valet är riggat, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

Presidenten Ilham Aliyev.

Landets president, Ilham Aliyev, har styrt Azerbajdzjan med järnhand sedan 2003, då han tog över makten från sin far. Och på senare tid har han skärpt sitt grepp om landet.

Bara det senaste året har mängden politiska fångar tredubblats till 300. Däribland finns journalister, religiösa ledare och samhällsdebattörer. Man har även gjort det svårare för nya partier att registrera sig.

Under hösten 2023 angrep Azerbajdzjan den omstridda utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach. Hundratusen människor drevs på flykt i vad experter kallat för en etnisk rensning.

I dag står Azerbajdzjan i en komplicerad, men stark position, enligt Hugo von Essen.

– Fortsätter den här politiken och aggressionen mot Armenien kommer det att ha en negativ påverkan på relationen till EU och väst, säger Hugo von Essen.

På grund av EU:s sanktioner mot Ryssland och osäkerheten i Suezkanalen har Azerbajdzjan blivit en viktig korridor för handeln mellan väst och öst.

Etniska Armenier på flykt från Nagorno-Karabach.

Viktigt för att isolera Ryssland

Många av medlemsländerna som tidigare handlat med Ryssland, men nu slutat på grund av sanktioner, handlar nu istället med Azerbajdzjan och länderna i närområdet.

Det här har lett till en svår balansakt för unionen.

– Man är nu i starkt behov av en bra relation med Azerbajdzjan. Samtidigt vill man se fred, demokrati och stabilitet i regionen, säger Hugo von Essen.

Landet är också viktigt i EU:s försök att isolera Ryssland.

Hugo von Essen är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier

– Det är viktigt för EU att bekämpa Ryssland. För att kunna isolera Ryssland behöver EU samarbeta med de här länderna, säger Hugo von Essen.

EU har fördömt landets konflikt med Armenien. Men för regimen är det viktigt att den fortsätter. Det militära erövrandet av Nagorno-Karabach legitimerade regimen för folket.

– “Vinsten” har varit extremt populär för Aliyev och ett sätt att stärka hans politik i landet. Det talar för att Azerbajdzjan skulle ha en mer aggressiv approach, säger Hugo von Essen.

Rasmus Canbäck har bevakat Azerbajdzjan i flera år.

”Varje demokratisk rörelse blir mindre och mindre”

Rasmus Canbäck, journalist vid Blankspot, instämmer med att det stärkt Aliyev inrikes.

– Det finns ett stort stöd för honom, men det är svårt att sätta fingret på hur genuint det är.

Han har bevakat Azerbajdzjan under flera år och är författare till en bok om konflikten i Nagorno-Karabach. Han menar att utsikterna för ett mer demokratiskt Azerbajdzjan är små.

– De demokratiska rättigheterna finns på pappret, men existerar inte i praktiken, säger Rasmus Canbäck.

– Varje demokratisk rörelse blir mindre och mindre, och den som finns idag håller på att kvävas fullständigt.

Men några massprotester kommer det inte att bli. De enda alternativen till Aliyevs parti är ännu mer radikala. Ett av dem, nationalistiska Popular Front, vill att landet ska få en fysisk landsgräns med Turkiet.

– Protesterna uppstår när folket ser ett annat alternativ. Men det finns ju inte, säger han.

Men även om det blir svårare för de demokratiska rörelserna att existera så tror Rasmus Canbäck inte att de kommer att försvinna helt.

– De människor som stannar kvar, trots att de blir förföljda, är väldigt modiga. Det finns även de som inte får lämna landet på grund av deras engagemang. På något sätt överlever de.