Statsministern utbuad på aw i Göteborg: ”Avgå”

Uppdaterad 2023-11-28 | Publicerad 2023-11-21

Ulf Kristerssons after work i Göteborg blev hetsig.

Publiken buade och ropade ”avgå” när statsministern fördömde Hamas.

– Ni kommer inte att kunna övertyga mig om er syn, svarar Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson är på Pustervik i Göteborg för en öppen frågestund.

Redan en timme innan den dragit i gång samlades en stor folksamling med Palestinaflaggor och skrek ramsor, skriver statsministerns pressekreterare Hanna Strömberg på X.

”De första fem minuterna bestod av skrik och bu-rop från den här gruppen människor. Men efter en stund kunde båda stats- och finansministern svara på några få frågor”, skriver hon.

Personer i publiken ropade bland annat att statsminister hade ”blod på sin händer” och att han borde avgå när han på en rak fråga sa att han fördömer Hamas.

– Det är alldeles uppenbart att ni inte kommer att kunna övertyga mig om er syn och jag kommer inte att kunna övertyga er..., säger Kristersson innan ljudet dränks av publikens rop.

”Blir avbruten hela tiden”

När statsministern försökte svara avbröts han av folkmassorna:

– Jag försöker att svara, men eftersom jag blir avbruten hela tiden är det väldigt svårt, säger han och fortsätter:

– Jag tänker inte acceptera att antisemitiska uttryck sprids i Sverige på grund av att man tycker olika i konflikten. Där bär jag ansvaret för det här landet och det ansvaret tänker jag ta.

Kristersson: Böjer oss inte för gaphalsar

I ett inlägg på Facebook utvecklar Kristersson sin syn på mötet:

”För det första: Det är fullständigt oacceptabelt att människor tar sig in på demokratiska politiska möten för att förstöra varje möjlighet att föra ett seriöst politiskt samtal”, skriver han och fortsätter:

”Vår demokratiska kultur är viktig för oss och vi kommer aldrig acceptera att gatans parlament tar över. Vi böjer oss inte för aggressiva gaphalsar. De som vill ha det så får arrangera sina egen möten.”

Åtta personer avlägsnades för ordningsstörningar under mötet, enligt SVT.

Följ ämnen i artikeln