Polis handfängslade 14-åring – får JO-kritik

TT

Publicerad 2022-12-22

En polis i Uppsala får kritik av JO för ett ingripande mot en 14-årig pojke. Arkivbild.

En polis i Uppsala får kritik av Justitieombudsmannen (JO) för att ha handfängslat en 14-årig pojke, rapporterar P4 Uppland.

Pojken ska enligt JO-anmälan ha varit på väg hem från en fest strax före midnatt i december i fjol. Samtidigt hade den nu kritiserade polisen och hans kollega beordrats ut till området med anledning av ett samtal om ett pågående inbrottsförsök.

Enligt anmälan blev pojken rädd när poliserna dök upp och började springa mot porten. En av poliserna ska ha sprungit efter i syfte att gripa en misstänkt inbrottstjuv och säger sig ha uppfattat den springande pojken som en man.

När polisen hann ifatt ska han ha använt handfängsel mot pojken, som senare visade sig vara 14 år gammal. JO kritiserar nu agerandet sedan en utredning av Polismyndigheten konstaterat att det saknades förutsättningar för att använda handfängsel i situationen.

Efteråt ska polisen ha sagt till pojken att han lagligen hade fått skjuta om situationen eskalerat. Uttalandet får kritik från JO som anser att det strider mot regeringsformens krav på saklighet och polisförordningens bestämmelse om att en polis i kontakt med allmänheten ”ska agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende”.

I samband med händelsen användes också pepparsprej mot pojken, men där har JO inte funnit anledning att kritisera polisen, även om det i utredningen fanns tveksamhet kring om det fanns rättsliga förutsättningar för våldsanvändningen.

Följ ämnen i artikeln