S-kravet: Sätt in militären mot våldsvågen

Publicerad 2023-09-28

Svensk militär under övning.

Socialdemokraterna vill att militären sätts in för att bryta våldsvågen som sveper över landet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hanteras frågan i regeringskansliet – men försvarsministern vill inte kännas vid det.

– Det finns inga sådana planer nu, säger Pål Jonson (M).

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att våldsvågen som skakar Sverige kräver nya åtgärder. En av dem är att Försvarsmakten bör kunna bistå polisens arbete.

– Regeringen behöver titta upp ur Tidöavtalet och börja agera kraftfullt. Det här är inte Sverige, så här ska vi inte ha det i Sverige, säger hon.

Försvarsmakten kan redan i dag bistå polisen med till exempel transporter. S-ledaren anser att lagen snabbt bör ändras så att militären kan hjälpa polisen med andra arbetsuppgifter.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger hon.

Magdalena Andersson, socialdemokraternas partiledare.

Socialdemokraterna vill också att Sverige ber om polisiär hjälp från våra nordiska länder. Det kan handla om att poliser från Norge, Danmark eller Finland kommer hit och arbetar eller hjälper till på annat vis.

– Jag är öppen för allt, vad länderna kan bistå polisen med, säger Magdalena Andersson.

Förslag om att Försvarsmakten ska bistå i polisen för att lösa gängkriminalitet är inte ny. Dåvarande statsminister Stefan Löfven öppnade för detta 2018. Ett år tidigare lämnade en rad moderata riksdagsledamöter in en motion i riksdagen med liknande förslag.

Försvarsminister Pål Jonsson vill inte kännas vid uppgifterna.

I februari meddelade justitieminister Gunnar Strömmer att det pågick en dialog inom regeringens departement om frågan. Enligt uppgifter till Aftonbladet ligger ärendet hos justitiedepartementet, det väntas också presenteras något utifrån de dialoger som förts inom kort. Ingen på justitiedepartementet som Aftonbladet varit i kontakt med vill dock lämna några kommentar i nuläget.

Aftonbladet träffade försvarsminister Pål Jonson (M) i riksdagen i samband med försvarsutskottets möte.

Sett till de händelser som skedde i natt, är det ett möjligt scenarion där svensk militär skulle kunna bistå polisen?

– Det finns inga sådana planer nu. Beträffande brottsbekämpning så hänvisar jag till justitieminister Gunnar Strömmer. Det samarbetet som finns berör tillgång till helikoptrar och det finns ett samarbete där Försvarsmakten ska kunna stötta polisen i händelse av terrorangrepp men det är inga av de aspekterna som är aktuella i anslutning till de här händelserna som har ägt rum nu i närtid.

Pål Jonson tillägger att regeringen tittar på förutsättningar för att stärka säkerhetspolisens och polisens uthållighet vid händelse av kris och krig. Hans bedömning är att det arbetet inte kan appliceras på gängbrottsligheten. 

– Nej, det är inte kopplat till gängbrottslighet. Det är hybridhot och gråzonssituationer som vi tittat på möjligheten att Försvarsmakten skulle kunna bistå polisen. Men då handlar det om situationer som kan vara kopplade till höjd beredskap och ytterst krig och krigsfara.

Förödelsen i Uppsala efter bombdådet där en kvinna dog.

Följ ämnen i artikeln