Aida dödades i sin egen säng under tortyrliknande former

Mamman: ”Jag tänker på det liv hon aldrig kommer få leva”

Uppdaterad 2023-11-06 | Publicerad 2023-06-19

Parvin lever kvar i de sista fyra timmarna av sin dotters liv – de spelas upp varje gång hon tänker på henne.

För fyra timmar är den tid det tog för 29-åriga Aidas sambo att döda henne.

– Jag hoppas att jag någon dag bara kommer minnas de fina stunderna med Aida, för de var många, säger Parvin.

I sal 1 i Kristianstads tingsrätt sitter en 36-årig man med svartbågade glasögon och häktets gröna kläder. Han stirrar ner i bordsskivan framför sig. Inte en enda gång lyfter han blicken trots att det är hans framtid som avhandlas.

36-åringen har erkänt att han dödade sin nyblivna sambo, 29-åriga Aida, men han förnekar brott, säger att han inte hade uppsåt att döda.

Aida dödades i ett studentrum i Kristianstad natten mellan den 8 och 9 december 2022.

Från ett öppet fönster ovanför bordet där Aidas föräldrar gråtande sitter strömmar fågelkvittret in. 

Ljudet av sommaren är en stark kontrast till det som avhandlas i rättssalen.

Det var tidigt på morgonen den 9 december som den 36-årige mannen kom in till polisstationen i Kristianstad och berättade att han en dryg timme tidigare dödat sin sambo.

Aida, som studerade för att bli mjukvaru­utvecklare, som enligt vänner och familj var empatisk och finurlig, rakt på sak utan tålamod för meningslöst kallprat, intelligent och aldrig dömande, men som kanske hade ett för stort hjärta för sitt eget bästa, kommer aldrig få fylla 30 år.

– Hon var som en liten fågel, stark och sällsynt men också lätt att utnyttja för att hon var så godhjärtad, säger bästa vännen Lisa.

Aida och bästa vännen Lisa. De kallade varandra för ”själssystrar”.

Mamma Parvin berättar om en busig flicka, familjens lillasyster, som tidigt visade kreativ talang. Hon spelade fiol, sjöng, dansade och sminkade sin mamma så att hon såg ut att ha blivit stylad av ett proffs.

Nu tycker Parvin att hon ser dottern i alla späda kvinnor med mörkt, långt hår.

– Jag var nära att springa fram till en ung kvinna som bakifrån såg exakt ut som Aida. Men så kom jag på att Aida inte finns längre. De säger att sorgen minskar med tiden men för mig snarare ökar den.

Parvin var ute och handlade på morgonen den 9 december när hon fick höra att hon skulle skynda sig hem.

Så stod hon plötsligt där framför två poliser som meddelade att hennes yngsta barn, Aida, var död.

– Jag tror att hjärtat kan brista av sorg. Jag tror att mitt gjort det. Jag tänker på det liv Aida aldrig kommer få leva, barnbarnen jag inte kommer få, att vi inte kommer få bli gamla tillsammans, säger Parvin.

Pappa Gholam får om och om igen torka sina tårar. Aida var hans enda flicka.

Och sättet hon dog på kan inte lämna heller hans tankar.

– Att få veta hur lång tid hon led var fruktansvärt.

Familjen beskriver Aida som en person med ett stort hjärta, som älskade djur och som aldrig dömde en människa för det yttre. – Det spelade ingen roll om du var hemlös eller rik, hon brydde sig om alla, säger hennes mamma.

Utredningen har nämligen visat att Aidas död var utdragen och tortyrliknande. 

Dödskampen pågick i fyra timmar. 36-åringen misstänks för att hela natten ha hållit Aida gisslan i sovrummet. Med hjälp av långkalsonger och kablar band han henne till händer och fötter och omväxlande höll han stryptag på henne, omväxlande satt han på hennes bröstkorg så hon inte fick luft. 

Han stoppade strumpor i Aidas mun och hotade henne med en kökskniv så att hon inte skulle kalla på hjälp.

Aida kämpade för sitt liv under alla de timmarna.

Men hon var bunden och mindre än sin sambo – till slut orkade hennes kropp inte mer och hon avled av syrebrist. 

För mamma Parvin är det där bilder som spelas upp i hennes huvud. Tankarna på skräcken Aida måste ha känt.

– Jag är kvar i de fyra timmarna nu. Vad har hänt, hur har han gjort, hur kände Aida? Det är så kallblodigt, det är så omänskligt.  

Aida och den misstänkte 36-åringen blev ett par bara tre månader innan hon mördades.

De träffades på campus och blev snabbt kära. Bara två veckor senare flyttade 36-åringen, som var bostadslös, in i Aidas studentlägenhet.

När Aida hade slutat andas cyklade 36-åringen till en mack för att köpa cigaretter innan han anmälde sig själv till polisen.

Bästa vännen Lisa var först glad att Aida, som inte hade haft tur med kärleken, träffade någon som verkade kunna uppfylla hennes behov av djupa diskussioner.

– Men när jag hörde hur Aida beskrev deras förhållande, och när jag fick träffa honom, så restes flera varningsflaggor. Han var intelligent absolut, men det kändes inte som att han lyssnade på andras åsikter. Och jag upplevde att han var kontrollerande och manipulativ, säger Lisa.

Flera vittnen har under rättegången vittnat om att Aida under veckorna som ledde fram till hennes död förändrades – blev mer tystlåten och drog sig undan.

Men inga polisanmälningar hade föregått mordet, ingenting konkret hade hänt annat än att de nära Aida var tveksamma till förhållandet.

I avsaknad av vittnen, och då Aidas röst aldrig kommer att kunna höras, är det 36-åringens uppgifter om vad som hände i lägenheten och den tekniska bevisningen som finns att gå på. Och han själv menar att han inte hade uppsåt att döda då han påstår att han vid mordet var i en psykos. Att han trodde att han på något sätt var med i en version av filmen ”Hunger games”, där antingen han eller Aida var tvungen att dödas eller döda.

En rättspsykiatrisk undersökning av 36-åringen visar att han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet men inte i dag – vilket egentligen innebär att det inte finns några hinder för att döma honom till fängelse.

Men Kristianstad tingsrätt har nu beslutat att ärendet ska skickas vidare till Rättsliga rådet för en överprövning innan de slår fast om 36-åringen kan dömas till fängelse eller inte.

Aida och bästa vännen Lisa.

Familjens målsägandebiträde Ulrika Rogland var dock i sitt slutanförande bestämd med att 36-åringen inte var i någon psykos när han dödade Aida.

– Han säger själv att han varit i en psykos och rädd. Men vittnesmål av honom stämmer inte överens med det. Han är inte heller rädd efter att han dödat Aida. Då behöver han nikotin och cyklar genom hela Kristianstad för att köpa cigaretter. De övervakningskamerabilder av honom som finns visar inte en rädd och psykotisk person, de visar en man med rak hållning som går in i affären.

– Det här har varit uppsåtligen. Jag tror inte, och hoppas inte, att undersökningen kommer att visa att han inte varit påverkad av en allvarlig psykisk störning, säger Rogland.

Ulrika Rogland tycker att man under förundersökningen visat alldeles för stor förståelse för gärningsmannen.

– Det är lätt med den här typen av gärningsmän som berättar och erkänner att man känner med honom. Men han har en egen agenda. Det har framkommit att han var kontrollerande och aggressiv mot Aida tidigare i förhållandet och den här kvällen var hon hans fånge.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor, räknar varje kvinna som dödats av en man hon en gång älskade. Mellan åren åren 2000-2022 har 351 dödats.

Granskningen visar även att den vanligaste platsen där en kvinna dödas är hemmet.

Och av de rum i hemmet där kvinnor dödas, sker det precis som i fallet med Aida, oftast i sovrummet, en plats där man borde få känna sig som tryggast.

Aida begravdes på Östra kyrkogården i Göteborg den 12 januari i år. 

I september, när Rättsliga rådets bedömning ska presenteras och 36-åringen ska få sin dom, skulle hon ha fyllt 30 år.

Länk till samlingssidan

Följ ämnen i artikeln