Oisín Cantwell är Årets stilist

Publicerad 2023-05-29

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell, 59, prisas återigen för sitt skrivande.

Denna gång tilldelas han tidningen Journalistens prestigefyllda pris Årets stilist.

– Det känns utomordentligt kul. Jag är skitglad, jättenöjd och stolt.

Kolumnisten Oisín Cantwell är Aftonbladets penna som med lätthet tar läsaren i handen genom det mest centrala i nyhetsflödet.

Och det gör han så bra att han under måndagskvällen utsågs till Årets stilist av tidningen Journalisten under en middag på Van der Nootska Palatset i Stockholm.

– Det känns utomordentligt kul. Jag är skitglad, jättenöjd och stolt, säger pristagaren själv.

”Vackert och skarpt som kristall”

Motiveringen lyder:

”Oisín Cantwell hittar alltid vinkeln. Ser igenom, vrider prismat en aning, letar upp personerna vi inte hade en aning om att vi måste träffa för att förstå vår samtid; lokalvårdaren, krogägaren, låssmeden. Hans språk är avslappnat och vardagligt för att utan förvarning bli bildrikt, vackert och skarpt som kristall”.

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell, 59, har utsetts till Årets stilist.

– Det känns fantastiskt att just den här aspekten av mitt arbete får uppmärksamhet. Att det handlar om just språket i de vardagliga texterna. Annars så är det de stora avslöjandena som Snippa-domen eller diverse gängrättegångarna som uppmärksammats, så det känns så klart skitkul.

En liten fågel viskade i mitt öra att du också fyller år i dag. Nalkas ett dubbelfirande?

– Jag gick hit tillsammans med Andres Lokko som även han fyller år och har vunnit just det här priset tidigare. Så det blir någon form av dubbelt dubbelfirande.

Han fortsätter:

– Vi tänker stanna här på middagen och fortsätta umgås med den trevliga juryn och de tidigare vinnarna som också är på plats.

Oisín Cantwell har skrivit för Aftonbladet sedan 90-talet. Tidigare har han tilldelats Advokatsamfundets journalistpris och Publicistklubbens utmärkelse ”Guldpennan”.

Följ ämnen i artikeln