Lina hängde ut kille som våldtäktsman: ”Inte det smartaste, men jag var arg”

Uppdaterad 2023-03-27 | Publicerad 2023-03-26

Lina berättade i en Tiktok-video att hon utsatts för en våldtäkt.

Videon som ansågs utpekande ledde till en rättsprocess som slutade med att hon dömdes för förtal.

– Det var kanske inte det smartaste att hänga ut men jag var arg på Sveriges rättssystem, berättar Lina.

När Linas polisanmälan mot en kille lades ner tog hon saken i egna händer.

För några år sedan anmälde Lina, som är 20-årsåldern, en kille för våldtäkt. I sin anmälan berättade Lina vad som hade hänt.

Polisutredningen lades ner i brist på bevis och hon tog istället saken i egna händer. Lina spelade in en video och la ut på Tiktok där hon berättade att hon utsatts för en våldtäkt.

Då anmäldes hon för förtal för att ha pekat ut killen med hjälp av emojis i en av sina videos. Videon hade fått tusentals visningar.

En rättsprocess inleddes där det slutade med att Lina dömdes för förtal i tingsrätten. Hon dömdes även i hovrätten.

Lina berättar att hon la ut videon i frustration.

– Jag var arg på Sveriges rättssystem. Att det fanns en massa bevis men det gick liksom inte igen. Så jag tänkte att jag lägger ut och berättar min historia, säger Lina.

När Linas polisanmälan mot en kille lades ner tog hon saken i egna händer.  Hon spelade in en video och la ut på Tiktok där hon berättade att hon utsatts för en våldtäkt. Det slutade med att hon dömdes för förtal.

”Var kanske inte så smart”

Hon ville berätta öppet vad hon hade varit med om.

– Jag ville visa tjejer som kanske har blivit utsatta att det här är ingenting man ska vara tyst om. Sen ska man nog inte göra det på min nivå. Jag visste inte vad jag gjorde och tänkte inte. Jag var liksom mest arg på Sveriges rättssystem, säger Lina.

Lina upplevde rättsprocessen som väldigt jobbig.

– Jag kände inte att jag hade gjort något fel i stunden utan jag tänkte mest att allt var orättvist. Att han kunde gå fri när jag ändå hade anmält och lämnat in alla bevis. Det har varit en väldigt jobbig process men sen insåg jag att det här kanske inte var så smart.

Flera fall

På Tiktok finns flera fall där tjejer har spelat in videos där de berättar att de blivit utsatta för övergrepp.

Aftonbladet har gått igenom över 700 dokument från svenska domstolar. Den gemensamma nämnaren är att det sociala mediet Tiktok nämnts.

Nästan 150 av dessa rörde brott som begåtts på eller med hjälp av appen. Vanligast är kränkningsbrott av olika slag, som integritetsintrång.

Sex av dessa handlar om tjejer som hängt ut andra som våldtäktspersoner.

Tidigare i år dömdes en flicka för grovt förtal efter att ha pekat ut en jämnårig pojke som våldtäktsman med hjälp av emojis på Tiktok.

”En gång v@ldtäktsman alltid v@ldtäktsman. Eller hur” tillsammans med fyra emojis föreställandes djur, hade flickan i det andra fallet gjort.

Hovrätten skrev i sin dom att flickan förvisso inte skrivit ut pojken namn i traditionell mening, men konstaterade att begynnelsebokstäverna för de fyra symbolerna tillsammans bildade målsägandes förnamn och att det var ett vedertaget sätt för att peka ut något.

Lina berättar att hon inte skulle lägga ut videon eller göra något liknande igen om hon visste vad utgången av det hela skulle bli.

”Skulle inte göra om det”

Lina tror att många gör det i frustration för att man känner sig sviken av rättsystemet.

– Man blir liksom besviken, man blir motbevisad på ett sätt. Jag kan tänka mig att det är den bästa tanken man har att man är besviken och vill göra rättvisa för sig själv. Att om inte rättssystemet tror mig så kanske andra gör det, säger Lina.

Tänkte du någonsin att det du gjorde kunde vara brottsligt?

– Nej. Jag tänkte att vi hade yttrandefrihet. Men jag var mest arg över hela händelsen.

Lina berättar att hon inte skulle lägga ut videon eller göra något liknande igen om hon visste vad utgången av det hela skulle bli.

– Jag tänker att jag inte skulle ha lagt ut någonting nu i efterhand. Men nu kände jag också att det gjorde någonting bra för tjejer hörde av sig till mig. En tjej skrev att hon hade varit med om samma sak. Då kände jag att jag hade fört fram min poäng eller vad man ska säga.

Lina heter egentligen någonting annat.

Brottsplats Tiktok