Ulf Kristersson om misstänkte riksdagsmannen: ”Allvarlig anklagelse”

Publicerad 2023-03-25

Statsminister Ulf Kristersson har för första gången uttalat sig om riksdagsmannen som utreds för sexköp.

Mannens agerande kan ha utgjort en säkerhetsrisk.

– Sådant kan absolut vara säkerhetsriskabelt, men jag tänker inte ha någon uppfattning i det enskilda fallet eftersom vi inte vet vad som har hänt, säger Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson har för första gången uttalat sig om den moderata riksdagsman som utreds för sexköp efter att ha blivit utpressad på pengar av en kvinna som åtalats för grov utpressning av mannen.

Kristersson uppger att han ser mycket allvarligt på misstanken om sexköp.

– För det första är det en mycket allvarlig anklagelse. Men det är en anklagelse. Med det sagt är han föremål för en rättsprocess som jag varken kan eller vill kommentera i sig, säger Kristersson.

Får stöd av partiet

Enligt statsministern får riksdagsledamoten stöd som brottsoffer.

– Det är naturligtvis med stor kraft vi sett till att han är i goda händer i det här läget, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Jag tror att alla förstår att man måste se till att en person som hamnar i en sån här situation, oavsett den juridiska frågan behöver stöd omkring sig, och det får han också.

Ulf Kristersson.

Efter att det rapporterats att mannen nu själv misstänks för sexköp beslutades att mannen tillfälligtvis inte ska fortsätta sitt arbete i riksdagen.

– Han tar var som ofta kallas en timeout, och vi tänker nu förlita oss på de regelverk som finns, säger Ulf Kristersson.

Den misstänkte M-politikern har flera tunga poster i partiet. Han ska ha betalat totalt 65 000 kronor en kvinna efter att de haft sex.

”Fått en kram”

Efter att riksdagsledamoten och kvinnan haft sex första gången ska han ha betalat 5 000 kronor till henne, pengar som skulle gå till hyran.

– Jag har tidigare hjälpt kvinnor med hyran, men då har jag fått en kram och sen har det varit klart, sa han i förhör.

Kvinnan åtalades för grov utpressning och fallet ägde rum bakom stängda dörrar i tingsrätten tidigare under veckan.

Följ ämnen i artikeln