De drabbas av EU:s nya sanktioner mot Ryssland

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-02-23

Nordkoreas försvarsminister Kang Sun Nam (till vänster) hälsar på ryske kollegan Sergej Sjojgu i somras. Båda finns nu med på EU:s sanktionslista över Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild.

Företag i Kina, Serbien och Turkiet finns med när EU nu formellt har godkänt ännu en sanktionspaket kring Rysslands krig i Ukraina.

Exakt vilka som drabbas av de nya åtgärderna väntas bli offentliggjort inom kort.

Totalsiffran är ändå känd: ytterligare 106 personer och 88 företag eller organisationer läggs till på listan över dem som anses ansvariga för att underminera eller hota Ukrainas territoriella integritet och självständighet. En av de nya på listan är enligt nyhetsbyrån AFP Nordkoreas försvarsminister Kang Sun Nam.

Därmed finns nu över 2 000 namn på EU:s sanktionslista, som innebär att deras eventuella tillgångar fryses i EU, att de inte ska få visum till EU och att det också är förbjudet för företag och enskilda i EU att bistå dem ekonomiskt.

”Vi är fortsatt eniga i vår beslutsamhet att buckla till Rysslands krigsmaskin och hjälpa Ukraina att vinna sin legitima kamp för självförsvar”, säger utrikeschefen Josep Borrell i ett pressmeddelande.

Bland det nya i paket nummer 13 finns hårdare tag mot företag utanför Ryssland som anses hjälpa landet att kringgå tidigare sanktionspaket. Ytterligare 27 företag placeras på en lista som innebär hårdare exportkontroller av utrustning som kan användas militärt. Bland annat drabbas företag i Indien, Sri Lanka, Kina, Serbien, Kazakstan, Thailand och Turkiet.

I paketet ingår även handelsförbud för fler produkter som kan användas till drönare