Voi sänker hastigheten på elsparkcyklar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Elsparkcykelföretaget Voi planerar att sänka fordonens maxhastighet från 20 till sex kilometer i timmen på vissa gågator i Malmö, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Företaget har möjlighet att begränsa hastigheten genom det nät som elsparkcyklarna är uppkopplad till.

– Vi har börjat med en gågata i Göteborg och vi kommer också att göra det i Malmö, säger Kristina Hunter Nilsson, presschef på Voi, till SVT.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elsparkcykeltillverkaren Voi ska begränsa hastigheten på vissa gator. Arkivbild.

Anledningen är nya siffror som visar en kraftig ökning av olyckor med elsparkcykel i Skåne. I fjol skadades nio personer, och hittills i år har 82 fall rapporterats till Transportstyrelsen.

Det kan dock finnas ett mörkertal, då Transportstyrelsen bara registrerar de fall där polis eller sjukvård uttryckligen uppger att en elsparkcykel varit inblandad.

Voi ska också lägga ut en trafikkurs på webben, och den som testats och godkänts ska belönas med att det blir billigare att hyra fordonen.


PODD: Kan elsparkcyklarna förbjudas?

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom konflikten om elsparkcyklarna. Vi lyssnar på kritiken som bland annat kommit från Synskadades riksförbund, och träffar Fredrik Hjelm, VD för elsparkcykelföretaget Voi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN