Här skjuter polisen mot familjen – på deras egen trappa

Uppdaterad 2020-06-01 | Publicerad 2020-05-31

Tanya Kerssen stod på sin egen trappa och tittade på när polisen och nationalgardet drog fram på hennes tomma gata.

Då kom ordern: ”light ’em up”.

Sen blev hela familjen beskjuten med färgpatroner.

Protesterna i USA efter George Floyds död är inne på sjätte dagen och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter blir allt fler över hela USA.

I George Floyds hemstad, Minneapolis, har guvernör Tim Walz kallat in Minnesotas nationalgarde med full kraft för första gången sedan andra världskriget.

Det var delar av nationalgardet och polisen som genomförde en upprensning i radhusområdet Whittier där Tanya Kerssen och hennes familj bor. Från sin trappa följde de hur en bepansrad bil följd av poliser drog fram på gatan utanför deras hus.

Springer in i panik

De skrek åt alla att gå in i sina hus. När Kerssen och hennes familj valde att stå kvar på sin egen trappavsats på den lugna gatan skrek plötsligt polisen ”light ’em up” (ung. ge eld). Sen besköts hela familjen med färgpatroner.

På videon hör man hur Tanya och hennes familj skriker och sedan skyndar in, i flera fall träffade av grön färgammunition.

Videon fick viral spridning och har i nuläget lajkats av 210 000 konton och retweetats 149 000 gånger.

Polisen i Minneapolis har gått till hård motattack mot de våldsamma upplopp och demonstrationer som präglat staden sedan George Floyd dödades. Även journalister har råkat illa ut när de bevakat protesterna. CNN:s reporter greps av polis under direktsändning och natten till lördagen besköts Expressens korrespondent Nina Svanberg med en gummikula.

Följ ämnen i artikeln