Publicerad:
Uppdaterad:

Massprotester efter att Libanon fått ny premiärminister

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

BEIRUT. Efter 63 dagar med massprotester i Libanon är det nu klart vem som blir landets nya premiärminister. Men det är få på gatorna i Beirut som är nöjda med valet av Hassan Diab och efter beslutet blockerades vägar runtom i hela landet.

– Min ilska går inte att beskriva. Han kommer aldrig att kunna representera oss, säger Vanessa Dakak, 41.

Efter långa förhandlingar på torsdagen röstade parlamentet i Libanon fram sin kandidat till ny premiärminister. Den tidigare utbildningsministern Hassan Diab kommer att få i uppdrag av president Michel Aoun att snabbt bilda regering, efter att massprotester pågått i Libanon i 63 dagar och efter att landet stått utan regering i snart två månader. 

Den tidigare premiärministern Saad Hariri, som avgick den 29 oktober, drog på onsdagen tillbaka sin kandidatur för att bli omvald.

– Alla våra ansträngningar måste nu fokusera på att stoppa kollapsen och återupprätta förtroende, sa Hassan Diab i ett första tal efter nomineringen.

Men att återupprätta förtroende är något som kommer att bli tufft för den nya premiärministern. Snabbt efter att beslutet hade tagits samlades tusentals libaneser på gatorna runtom i landet. De blockerade vägar med brinnande bildäck och sopor och protesterade utanför den nya premiärministerns hem i Beirut.

1 av 5 | Foto: AUGUST HÅKANSSON

“Beslutet är hemskt”

Demonstranterna har sedan protesterna började krävt ett stopp på den utbredda korruptionen och med det att hela den politiska lyxeliten i Libanon ska avgå. Att Hassan Diab har presenterat sig som en oberoende kandidat och en akademiker snarare än politiker är inget som verkar ha gjort demonstranterna i Beirut nöjda med dagens nominering. 

– Beslutet är hemskt. Han är inte den folket vill ha. Han är en av dem korrupta, säger Michel Saade, 34, som på torsdagskvällen demonstrerade utanför parlamentet. 

På Riad El Solh-torget nära parlamentet samlades tusentals demonstranter på torsdagskvällen, skrek slagord och viftade med den libanesiska flaggan. Stundvis blev stämningen hätsk, när många av demonstranterna började kasta stenar och flaskor på militär och polis. 

– Hassan Diab försöker presentera sig som en kandidat utanför det politiska systemet, men han har varit utbildningsminister. Och han gjorde inte ett särskilt bra jobb som det. Jag är besviken, säger Elissar Khodr, 29.

1 av 4 | Foto: Foto : HUSSEIN MALLA/ AP
En libanesisk soldat springer bredvid en container som satts i brand av demonstranter.

100-tals skadade

Hassan Diab har nu den svåra uppgiften att bilda en regering som ska lösa den svåra ekonomiska kris som Libanon befinner sig i. Han fick majoriteten av rösterna i dagens omröstning, men misslyckades med att få stöd från landets ledande sunnipolitiker, inklusive den tidigare premiärministern Saad Hariri. Det kommer enligt experter göra det svårt för honom att bilda en ny regering. 

– Jag hoppas att revolutionen kommer att ta fart igen efter det här och att folk inte kommer att acceptera det här valet. Hassan Diab är lika korrupt som alla de andra politikerna, säger Vanessa Dakak.

De senaste dagarna har de tidigare fredliga demonstrationerna blivit allt mer våldsamma, när demonstranter hamnat i konfrontationer med polis och militär. I helgen skadades över 100 personer. 

De massiva och landsomfattande protesterna började i oktober och vänder sig mot den korrupta makteliten i Libanon, ett land som har en av de största statsskulderna i världen. Medan experter fortsätter varna för en ekonomisk kollaps fortsätter massprotesterna runtom i landet.

– Vi kommer att stanna på gatorna så länge det krävs. De ska alla bort från makten, säger Vanessa Dakak. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: