Åtal mot bloggare efter protest i Vitryssland

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-09

En man uttrycker sitt misstycke mot Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko i samband med att människor samlades i Minsk för att visa sitt stöd till andra politiska kandidater, 24 maj 2020.

En vitrysk bloggare, som greps efter att ha samordnat protester mot president Alexandr Lukasjenko, har åtalats för att ha stört allmän ordning och för att ha attackerat en polis. Bloggaren vid namn Sergei Tikhanouski kan nu dömas till tre års fängelse.

Tikhanouski greps i maj under en protest i huvudstaden Minsk, och åklagarna uppger att han åtalas tillsammans med sju andra aktivister för att ha anordnat aktioner som "allvarligt störde allmän ordning" samt för en attack på en polis.

Lukasjenko har inte tillåtit mycket motstånd sedan han blev president 1994, och hoppas kunna förlänga sitt styre ytterligare efter valet den 9 augusti i år.

Frustration kring Lukasjenkos hantering av coronapandemin och oro för ekonomin och mänskliga rättigheter har dock gett ny kraft till oppositionen.

Tusentals människor har slutit upp vid valmöten i den tidigare Sovjetrepubliken med knappt tio miljoner invånare för att visa stöd till politiker som ställer upp mot presidenten.

Följ ämnen i artikeln