USA: ”Terroristgrupper planerar fler attacker”

Av: Adam Westin, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu varnar USA:s utrikesdepartement att flera attacker planeras i Sri Lanka.

Svenska UD har också avrått från resor – och resebolagen uppges vara beredda på ombokningar.

En ny explosion inträffade på måndagen när polis desarmerade en bomb nära en kyrka, enligt Reuters.

Trots en skarp formulering når varningen från amerikanska utrikesdepartementet bara en tvåa på en fyrgradig skala där fyra slår fast att man inte ska resa.

Efter påskdagens terrorattacker skriver amerikanska UD:

”Iaktta ökad försiktighet i Sri Lanka på grund av terrorism. Terroristgrupper fortsätter att planera fler attacker i Sri Lanka.”

På måndagen gjordes ett illavarslande fynd på den stora busstationen i huvudstaden Colombo – 87 detonatorer till bomber, skriver Reuters.

Under dagen har en ny explosion inträffat då polis desarmerade en bomb som fanns i en minibuss nära en kyrka. Inga personskador rapporterades från platsen.

Explosionen ska ha varit kontrollerad, enligt The Guardian. Men folk i närheten chockerades och flera sprang skrikande därifrån.

Om möjligt stanna hemma

Man uppger att attacker kan komma utan varning och listar möjliga mål exempelvis resecentraler, gallerior, hotell, restauranger, kyrkor och sportarenor.

Svenska turister uppmanas också se över sina reseplaner.

”Med anledning av att flera sprängdåd inträffat i Sri Lanka den 21 april 2019 avråder UD från icke-nödvändiga resor till landet. Beslut om avrådan togs 21 april 2019. Avrådan gäller tills vidare”, skriver UD på sin hemsida.

1 av 12 | Foto: Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
En man och en kvinna i tårar dagen efter terrordådet.

Minst ett 30-tal svenskar ska finnas på plats i Sri Lanka på resor med svenska resebyråer. För de som har resor inplanerade ska det finnas möjligheter att boka om, åtminstone med bolaget Ving enligt TT.

”Vi har under dagen ringt kunder med inbokade resor närmsta veckan och erbjudit dem att boka av eller boka om. Vi kommer att kontakta kunder med resor inbokade fram till 30 april under kommande dagar”, skriver Ving i ett mejl till TT.

Även Apollo har haft kontakt med samtliga resenärer på plats, vilket ska vara ett 20-tal.

”Just nu är vår uppmaning att de som är på plats lyssnar till hotellen  samt de lokala myndigheterna”, skriver Apollo i ett mejl till Aftonbladet.

Är lågsäsong

Samtliga resebolag TT varit i kontakt med uppger att det är lågsäsong för resor till Sri Lanka. Tui har inte några planerade resor till ön förrän i juni, uppger Angelica Sanchez på Tuis presstjänst.

LÄS VIDARE

Publicerad: