Kaos i sibirisk stad när 40 000 granater exploderar

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

40 000 granater började explodera vid en militärbas i Sibirien på måndagen. Explosionerna väntades pågå i minst tolv timmar.

Folk flydde i panik från närmaste staden Atjinsk.

– Allt skakar. Det är mycket otäckt, skriver Uljana Sjtjetnikova på Vkontakte, ryska Facebook.

Åtta personer skadades av den inledande explosionen vid 13-tiden lokal tid, klocka åtta svensk tid. Uppgifter om att en person ska ha dött tillbakavisas av försvarsministeriet, skriver nyhetsbyrån Ria Novosti.

Explosionerna pågick i flera timmar, en mil utanför staden Atjinsk, vid en militärbas som har förråd med 40 000 artillerigranater. Minst 3163 personer ska ha evakuerats från mindre orter i närheten. Granatsplitter sprids upp till 15 kilometer vid explosionerna.

Enligt en militär som nyhetsbyrån Tass har talat med kommer explosionerna att fortsätta i minst tolv timmar. Brandkårer från flera orter deltog i försöken att släcka bränderna, bland annat skickades två brandkårståg till platsen.

Invånarna i staden Atjinsk en mil från granatexplosionerna trodde till att börja med att det rörde sig om ett åskoväder:

– Först hördes bara en galen smäll. Det är väldigt varmt här, och vi trodde det var åskan, säger Jevgenij Kondrasjov till Tass.

Åtta personer skadades av den inledande explosionen vid 13-tiden lokal tid, klocka åtta svensk tid.
Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Åtta personer skadades av den inledande explosionen vid 13-tiden lokal tid, klocka åtta svensk tid.

När borgmästaren i Atjinsk uppmanade stadens 100 000 invånare att förbereda sig på evakuering, blev det kaos på gatorna. Många ville lämna staden, och ta sig mot Krasnojarsk 18 mil österut.

– Jag står i en bilkö. Jag har stått här 15 minuter redan och kommer ingenstans, berättar Natalja Susanina för Tass.

I sociala medier skriver Atjinsks invånare om explosionerna, som fick husväggarna att skaka. Tass återger ett av inläggen:

”Alla försöker lämna staden. De lämnar sina hem, tar med sig dokument och pengar. På gatorna är det fullt av människor och bilar, polissirener och ambulanssirener hörs. Alla ringer till anhöriga. Det är otäckt!”

Byn Kamenka som ligger alldeles intill den militära enhet där explosionerna inträffade var helt avspärrad. Bussar och ambulanser som skulle evakuera de boende släpptes inte fram till orten, utan stod och väntade tio kilometer från orten.

Publicerad:

LÄS VIDARE