Bolton: Trump olämplig som president

TT

Uppdaterad 2020-06-22 | Publicerad 2020-06-18

Donald Trump är "häpnadsväckande okunnig" och passar inte som USA:s president.

Det säger den sparkade nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton som inom kort publicerar en omtalad bok i vilken han riktar flera svidande anklagelser mot sin före detta chef.

– Jag tycker inte att han är lämplig för ämbetet, säger Bolton i en intervju med tv-kanalen ABC och tillägger:

– Jag anser inte att han har kompetensen som krävs för att klara av jobbet.

Donald Trump är inte sen att slå tillbaka. När utdraget ur intervjun sändes twittrade han att Boltons bok är "ren fiktion", en samling lögner och påhitt "allt med syftet att framställa mig i dålig dager". Presidenten kallade också sin tidigare rådgivare för "wacko" (ungefär knäppskalle).

Fokus på omval

Vita huset har i flera dagar försökt stoppa Boltons bok "The Room Where it Happened: A White House Memoir" (på svenska ungefär "Rummet där det hände: Memoarer från Vita huset") med motiveringen att den innehåller hemligstämplat material samt att Bolton brutit mot sekretessavtal. Men utdrag har publicerats i flera amerikanska medier inför utgivningen i nästa vecka.

I boken påstår Bolton bland annat att Trump bett Kinas president Xi Jinping om kinesiska stödköp av amerikanska sojabönor för att förbättra hans chanser att vinna nästa val. I möten med sin kinesiske motsvarighet ska Trump även ha uttryckt stöd för landets hårt kritiserade omskolningsläger för uigurer och andra minoriteter. Den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren ger också flera exempel på hur presidenten ska ha uttryckt sig pinsamt okunnigt om sin omvärld, bland annat trodde han att Finland var en del av Ryssland, enligt Bolton. Presidenten ska också ha frågat den tidigare brittiska premiärministern Theresa May om Storbritannien var en kärnvapenmakt.

– Jag kunde inte riktigt urskilja någon vägledande princip (hos Trump) annat än vad som är bra för att Donald Trump ska bli omvald, säger Bolton i intervjun som sänds i sin helhet på söndag.

– Jag tror att han var så fokuserad på att bli omvald att långsiktiga överväganden hamnade vid sidan av.

Ville avleda

Bolton pekar även på Trumps närmande till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och säger att presidenten främst var fixerad vid "fototillfället och mediereaktionerna" snarare än USA:s långsiktiga intressen.

Vidare ska Trump ha erbjudit Turkiets president Recep Tayyip Erdogan "tjänster" rörande ett turkiskt bolag som var under utredning i USA. Och i november 2018, kort efter att den saudiske dissidenten och The Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul, gjorde Trump ett uttalande som kunde tolkas som stöd för den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman – som då misstänktes ligga bakom mordet. I boken står det dock att uttalandet gjordes för att avleda uppmärksamhet från medieuppgifter om att Trumps dotter och rådgivare Ivanka Trump använt en privat e-postadress i arbetet, något Trump under valrörelsen gick hårt åt sin demokratiska motståndare Hillary Clinton för att hon gjort.

Republikanen Bolton är välkänd för sin hökaktiga inställning till utrikespolitik i allmänhet och Nordkorea och Iran i synnerhet, en huvudanledning till att han fick sparken av Trump i september i fjol.