Rödlistade djur har klimatet gemensamt

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En ung igelkott. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
En ung igelkott. Arkivbild.

NYHETER

Det blinkar rött i Artdatabanken för igelkott, skogshare och fjällräv. Klimatförändringar misstänks vara den gemensamma nämnaren.

– Skogsharen slås sakta men säkert ut av konkurrens från fältharen som gynnas av snöfattiga vintrar. Det är en tydlig kedja, säger Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till TT.

Fältharen är en främmande art i Sverige. Släktingen skogsharen minskar i antal, oklart hur mycket men tillräckligt för att djuret platsar på Artdatabankens rödlista för 2020 som SLU står bakom.

Sedan 2010 har populationen av igelkottar minskat med över 30 procent, vilket är en dramatisk takt, enligt Henrik Thurfjell:

– För igelkotten vet vi inte riktigt varför, men det skulle kunna bero på grävlingen. Det är en av få arter som kan bryta isär och äta upp en igelkott.

Även för den hypotesen kan snöfattiga vintrar spela in, eftersom den klimatförändringen gynnat grävlingen. Igelkottar klarar sig bra i höjd med Luleå och grävling är mycket ovanlig i Norrbotten.

– Grävlingen pallar inte riktigt snö när den vaknar ur sin vinterdvala och den klarar inte för lång dvala heller, säger Henrik Thurfjell.

En annan förklaring skulle kunna vara ett virus som gått hårt åt igelkotten.

För fjällräven är läget bättre tack vare intensiva åtgärder för att säkra arten.

– Den skulle antagligen vara utdöd, men nu skjuter man enormt mycket rödräv i de gemensamma områdena. Dessutom matas fjällräven vid lyorna.

– Men det är som konstgjord andning för fjällräven, säger Henrik Thurfjell.

Publicerad:

LÄS VIDARE