Karin Tegmark Wisell om nya virusvarianten: Finns inte i Sverige

Uppdaterad 2020-12-20 | Publicerad 2020-12-19

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i Storbritannien som kan vara upp till 70 procent mer smittsam. Men Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten, kan bekräfta att det inte finns några sådana fall i Sverige.

– Till dagens datum har Folkhälsomyndigheten inte konstaterat den virusvariant som rapporterats i Storbritannien, säger hon till Aftonbladet.

Trots att den nya virusvarianten är betydligt mer smittsam kunde premiärminister Boris Johnson lugna med att den varken är farligare eller mer dödlig.

– Vi tror att den nya varianten finns även i andra länder, säger Storbritanniens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance.

Men Folkhälsomyndigheten kan bekräfta att inga sådana fall finns i Sverige.

– Till dagens datum har Folkhälsomyndigheten inte konstaterat den virusvariant som rapporterats i Storbritannien, säger Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Vidare förklarar Karin Tegmark Wisell i ett mejl att än så länge har endast ett fåtal prov från november och december sekvenserats. Därför går det inte att dra några säkra slutsatser om variantens förekomst i Sverige.

– Myndigheten fortsätter att sekvensera virusprov och kommer särskilt att bevaka förekomsten av den nya varianten VUI202012/01, skriver hon.

I Sverige dominerar från och med oktober månad virusvarianten” B.1.177" som är den variant som varit vanligast rapporterad till sekvensdatabasen GISAID från hela Europa från augusti och framåt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Pågående sekvensering från prov tagna i landets olika regioner under november och december får utvisa om B.1.177 fortsatt är dominerande i Sverige eller om nya varianter har uppstått, skriver Karin Tegmark Wisell.

I den nya virusformen ”VUI – 202012/01”, finns även mindre mutationer som klassas till gruppen. De ändrar på liknande sätt uppbyggnaden av virusets huvudsakliga protein, spikeproteinet.

En av varianterna, som heter N501Y, har påträffats hos nio personer i Danmark, rapporterar TT med hänvisning till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Däremot säger Norges Folkhälsomyndighet till VG att inte de har några fall av virusvarianten.

UD: Ingen avrådan om resa till eller från Storbritannien

På grund av den höga smittspridningen och den nya virusvarianten införs nu "Steg 4"- restriktioner i London och i sydöstra England. Restriktionerna är betydligt hårdare än tidigare och medborgarna uppmanas att stanna hemma och får endast fira jul med de som bor i samma hushåll.

Det beräknas bo cirka 100 000 svenskar i London. Många av dem väntas resa hem till Sverige under julen.

UD säger till Aftonbladet att de inte har någon ny avrådan från att resa till eller från Storbrittannien under jul.

– Vi har inga krav på karantän om man reser in i Sverige, säger Sara Brynedal, presskommunikatör på UD.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

 Karin Tegmark Wisell.