Iran varnar USA för fälla på årsdagen av generalens död

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det är nu ett år sedan den iranske generalen Qassem Soleimani dödades av en amerikansk attack i Irak.

Nu fruktar många vedergällning från Irans håll – samtidigt som Trump tidigare undersökt möjligheterna att utföra den första attacken mot ärkefienden innan han avgår.

Läget är spänt.

Ända sedan USA genomförde drönarattacken mot Qassem Soleimani och hans sällskap i en bil på Bagdads flygplats för exakt ett år sedan har omvärlden hållit andan i väntan på Irans svar.

Generalen Soleimani ansågs vara Irans näst mest inflytelserika person, tvåa efter självaste ayatollan Khamenei. Iran har svurit om vedergällning och under fredagen före hans döds årsdag varnade den militära elitstyrkan Quds chef Esmail Ghaani som tog över posten från Soleimani, att hämnden kan komma från ”människor i ditt eget hus”.

– De som är ansvariga för detta mord kommer inte stå säkert på denna jord, det är ett som är säkert, sa Ghaani under en minnesstund för Soleimani i fredags enligt flera medier.

– Vad de hittills sett har bara varit en del av hämnden, fortsatte han.

Spänt i Persiska viken

Men dagen före det, i torsdags, vädjade Iran till FN:s säkerhetsråd för att be dem stoppa den USA:s militära förstärkning i persiska viken. Iran vill inte ha någon konflikt, framförde de, men skulle inte dra sig från att försvara sig vid behov.

Enligt CNN har amerikanska källor vittnat om en iransk upptrappning i viken, med bland annat ballistiska kortdistansmissiler som flyttats från Iran till Irak.

Det är inte heller bara från Irans håll som attacken riskerar att komma från. Mycket tyder på att det sanktionstyngda landet skulle tjäna på att invänta Bidens intåg i Vita huset eftersom det innebär nya chanser att förhandla om kärnkraftsavtalet.

Enligt källor till NY Times har Trump ända sedan valförlusten i november frågat sina rådgivare om vilka möjligheter han har att slå till militärt mot Iran innan han tvingas lämna sin post den 20 januari.

För bara en vecka sedan twittrade presidenten om att Iran kommer hållas ansvariga om någon amerikan dör. Detta efter att Iranstödda miliser anklagats för regelbundna raketattacker mot amerikanska anläggningar i Irak.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif
Foto: Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif

Varnar för israelisk fälla

Under lördagskvällen, dagen före den fruktade årsdagen, tog sig även den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif till twitter för att utfärda en varning.

”Ny underrättelse från Iran tyder på att israeliska provokatörer planerar en attack mot amerikaner – som skulle binda Trump till en falsk krigsanledning” skrev utrikesministern.

”Akta dig för fällan. Eventuella fyrverkerier kan komma att slå tillbaka negativt” fortsatte han och taggade Donald Trump i inlägget.

Israels premiärminister Netanyahu och landets utrikesdepartement har inte kommenterat påståendet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Publicerad: