Boris Johnsons varning när Storbritannien öppnar

TT-Reuters

Publicerad 2021-05-17

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Storbritannien närmar sig ett öppet samhälle igen.

Efter hårda restriktioner får britter umgås med fler personer inomhus och gå på bio.

Men premiärministern varnar för att han kan stänga ner delar av landet igen med kort varsel.

Från och med nu får till exempel upp till 30 personer träffas utomhus i stora delar av England, medlemmar från två familjer kan ses inomhus och barer, restauranger och kaféer öppnar för servering inomhus. Dessutom är nedstängningen över för museer, teatrar, biografer samt hotell, pensionat och vandrarhem.

– Jag kommer bokstavligen att krama varenda människa jag ser, säger skådespelaren Joanna Lumley till The Telegraph.

Men boende i England har uppmanats att ta det lugnt med kramandet. För även om många britter har längtat efter den här dagen finns fortfarande oro över de virusvarianter som sprids i Storbritannien.

Från och med den 17 maj öppnar barerna i Storbritannien igen.

Följer spridningen

Premiärminister Boris Johnson beskriver måndagens restriktionslättnader som en viktig milstolpe på vägen mot total återöppning – men också som ett steg som måste tas med stor försiktighet.

– Vi följer spridningen av virusvarianten som först upptäcktes i Indien noga och kommer att agera snabbt där smittan ökar, säger han.

Dagens lättnader av restriktioner är den största i landet sedan i januari och ekonomer tror att familjer kommer att spendera 800 miljoner pund den här veckan på nöjen och resor. Det rapporterar Daily Mail.