Zelenskyj: Vi måste göra slut på Putin

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-01-10

Volodymyr Zelenskyj tas emot av sin litauiske kollega Gitanas Nauseda på onsdagen.

– Han kommer inte att avsluta detta krig förrän vi tillsammans gör slut på honom.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en pågående rundresa i Baltikum, om sin ryske kollega Vladimir Putin.

Alternativet är dystert, enligt Zelenskyj.

– Då kan Litauen, Lettland, Estland, Moldavien stå på tur, säger presidenten enligt medier på plats.

Uttalandena gjordes just i Litauen, dit Zelenskyj kommit för att diskutera bland annat ”säkerhet samt EU- och Nato-integration”.

Som vanligt när den hårt bevakade ukrainske ledaren är ute och reser hade inte besöket aviserats i förväg. Han inleder i Litauens huvudstad Vilnius, och fortsätter sedan till de andra baltiska huvudstäderna Tallinn och Riga.

Samtalen handlar också om ”samarbete kring elektronisk krigföring och drönare, samt ytterligare koordinering av europeiskt stöd”, skriver Zelenskyj på X.

”Men först och främst, vår tacksamhet. För det kompromisslösa stödet för Ukraina sedan 2014, och särskilt nu, under Rysslands fullskaliga aggression”.

De tre baltstaterna är viktiga stöttepelare för Ukraina i EU. Men just nu står det och väger kring hur mycket hjälp landet ska få mot Rysslands krigföring. Ungern har lagt in veto mot ett planerat hjälppaket värderat till 50 miljarder euro (560 miljarder kronor).

Zelenskyj understryker att Ukraina behöver mer stöd, särskilt luftvärn.

– Och ibland får parters tvekan om finansiell och militär hjälp till Ukraina Rysslands mod och styrka att växa.