Stor ilska mot snusförslaget: ”Orimligt”

Publicerad 2022-11-27

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och professorn Leif GW Persson är några av dem som reagerar starkt på Aftonbladets avslöjande om att priset på snuset kan höjas.

Ministern menar att förslaget från EU är ”orimligt”.

– Jag ska köpa på mig ett jättelager, säger professorn i TV4:s Nyhetsmorgon.

Vissa snusmärken kan börja kosta över 120 kronor dosan. Enligt ett läckt förslag, som Aftonbladet tidigare skrivit om, vill EU-kommissionen höja skatten för snus rejält.

En dosa portionssnus skulle höjas med runt 34 kronor och en dosa lössnus med runt 62 kronor styck.

Nu har finansminister Elisabeth Svantesson (M) reagerat på nyheten på Twitter.

– Vi har inte sett Kommissionens förslag i sin helhet men regeringen kommer självklart stå upp för det svenska snuset. Det som beskrivs är ett orimligt förslag. Vi kommer självfallet gå emot de här höjningarna, skriver Svantesson.

Leif GW Persson.

Swexit trendar på Twitter

Professor Leif GW Persson säger i TV4:s Nyhetsmorgon att det är klokt av regeringen att gå emot förslaget.

– Snus är ju rena hälsokosten jämfört med cigaretter, utan att snus för den skullen är hälsosamt, säger han.

Han säger också att han ska förbereda sig inför en sådan eventuell skattehöjning genom att hamstra snus.

– Jag ska köpa på mig ett jättelager, säger Leif GW Persson.

Även Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) rasar på Twitter.

”Detta vore först och främst ett (emoji som pekar finger) från EU till Sverige”, skriver hon. Hon fortsätter också med att skriva att förslaget inte främjar skademinimering eftersom snus har mindre hälsorisker än cigaretter.

Niklas Karlsson (S), ordförande i riksdagens skatteutskott, skriver till Aftonbladet att han inte känner till förslaget sedan tidigare.

– Vi har ännu inte sett något konkret förslag. Det verkar dock ogenomtänkt och oproportionerligt. Vi ska aktivt arbeta för att förbättra folkhälsan och minska tobakskonsumtionen, men vi ska stå upp för svenskt snus. Jag hoppas regeringen står pall för att Sverige undantas och avvisar chockhöjningen.

Efter avslöjandet trendar hashtagen ”Swexit” på Twitter. Swexit är en förkortning av Sweden Exit. Att Sverige ska gå ur EU.

– Rör inte snuset #Swexit, skriver en Twitteranvändare.

Sara Skyttedal (KD).

”Tråkigt och ologiskt”

Dominika Peczynski är pr-konsult, tidigare Army of Lovers-medlem och snusare. Och hon är upprörd över avslöjandet. Hon har tidigare ”för länge sen” jobbat med snusbolaget Swedish Match.

– Det finns ingen logik i att beskatta snus på samma sätt som röktobak. Skadan som röktobak orsakar på samhällsnivå är nåt helt annat, säger hon och fortsätter.

– Det finns sämre produkter att beskatta än snus. Då kan man associera fritt om vad det kan vara.

Dominika Peczynski snusar en dosa om dagen, och hon har aldrig försökt sluta.

– Det här är tråkigt och ologiskt. Men vi är tuffa människor, det är bara att jobba lite hårdare. Såna är vi snusare, det är bra folk vettu.

Följ ämnen i artikeln