Henriks försvinnande utreds som mord

Publicerad 2023-10-08

ALINGSÅS. En pojke i 15-årsåldern har häktats – på sannolika skäl misstänkt för mord på försvunna Henrik, 15. Samtidigt fortsätter sökinsatsen i Alingsås.

– Vi gör vårt yttersta tills vi hittat Henrik, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Samtidigt har avspärrningarna kring Säveån utökats rejält.

En pojke i 15-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord på 15-åriga Henrik i Alingsås. Han nekar till brott.

Pojken i 15-årsåldern var tidigare anhållen, misstänkt för människorov.

”Den utredning som bedrivits har nu lett fram till att åklagaren begärt personen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.”, skriver polisen på sin hemsida.

En fastighet har spärrats av i sökandet efter Henrik på söndagen.

Mordet ska ha skett på måndagen

Häktningsförhandlingen hölls under söndagseftermiddagen och polisen har varit förtegen och vill inte kommentera några detaljer gällande utredningen.

– Jag kommer inte kommentera någonting om förundersökningen överhuvudtaget, säger August Brandt, polisens presstalesperson på plats.

Enligt häktningsframställan så misstänks pojken i 15-årsåldern för mord som ska ha skett under måndagen, samma dag som Henrik försvann. Brottet ska även ha skett i Alingsås kommun.

Polisen har utökat avspärrningarna kring Säveån och söker nu även med båt.

Flygförbud över avspärrningar

Kort innan informationen om häktningsbegärningen gällande mord mötte ett samlat medieuppbåd upp Brandt intill det avspärrade sökområdet längs med Säveån.

Polisen på plats är i nuläget tydlig med att de bara vill kommentera frågor gällande sökinsatsen. Om några fynd hade gjorts under natten eller morgonen gick inte att säga.

– Vi fortsätter med oförändrad styrka att söka efter Henrik, säger August Brandt.

Brandt kunde inte svara på om polisen i nuläget är närmare att hitta Henrik än under gårdagen.

– Det jag kan säga är att vi fortsätter med oförändrad styrka och att vår yttersta prioritering är att hitta Henrik.

Transportstyrelsen har beslutat om upprättande av tillfälligt restriktionsområde, samt flygförbud för drönare. I nuläget pågår sökinsatsen i samma områden som tidigare. Delar av en fastighet har spärrats av. Kring Säveån har avspärrningarna utökats och polisen använder sig nu även av båt i sökandet.

– Vi har drönare och helikopter som vi kan använda oss av. Anledningen till att vi fått flygförbud utfärdat är dels säkerhetsskäl, och dels att vi vill kunna arbeta ostört, säger August Brandt.

Henriks anhöriga är underrättade om att rubriceringen har ändrats från människorov till mord.

Följ ämnen i artikeln