280 personer kan ha smittats med syfilis: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad 2023-06-14

280 personer kan ha smittats med syfilis.

Nu uppmanas samtliga personer, som bara är kvinnor, att testa sig.

– Det här är väldigt ovanligt, jag har jobbat med smittskyddsfrågor i 19 år och inte ens hört talas om något liknande, säger en smittskyddschef.

Smittskyddsenheten i Region Uppsala har uppmanat 280 personer att testa sig för syflis, det rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Enligt smittskyddsenheten har personerna som mottagit uppmaningen varit tidigare patienter på en vårdmottagning i Uppsala där en patient som vårdats varit smittad med sjukdomen, utan att veta om det.

– Händelsen skedde i höstas av en olyckshändelse på en gynmottagning, säger Johan Hedlund, enhetschef för smittskydd i Region Uppsala.

Samtliga av de som uppmanats att testa sig är därför kvinnor.

Han säger att smittan kan ha uppstått genom kontaktsmitta, alltså genom bakterier som fastnat på utsidan av en plasthandske eller liknande.

På 1800-talet var syfilis en dödlig sjukdom. I dag kan de flesta fall behandlas med en antibiotikakur. Mer ovanligt är det att sjukdomen drabbar nervsystemet i hjärnan. Det är även ovanligt att man dör av syfilis, enligt Johan Hedlund.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. För om man är gravid kan smittan överföras till fostret, och det kan bli skador på fostret. Men det beror lite när det sker, säger Johan Hedlund.

Måste undersökas

– Det behöver inte vara allvarligt. Omfattningen och allvarlighetsgraden måste vi undersöka närmare och vi följer de rutiner som finns för den här typen av händelser, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala till SVT.

Mottagningen utreds nu för befarad smittspridning och den aktuella gynmottagningen kommer gå ut med mer information inom kort, enligt Johan Hedlund.

Följ ämnen i artikeln