Dödstal stiger efter våldsam tornado i USA

Publicerad 2023-03-25

Minst 23 personer har dött efter att en våldsam tornado rusat fram i den amerikanska delstaten Mississippi.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det här var en väldigt fin liten stad, och nu är den borta, säger en man från staden Rolling Fork till CNN.

Tornadon kom med hagel stora som golfbollar.

Hittills har 23 personer bekräftats döda efter stormen som drog fram i Mississippi i USA på fredagskvällen lokaltid. Fyra människor saknas fortfarande och dussintals ska ha skadats, rapporterar CNN.

Mississippis räddningstjänst meddelade på Twitter att de befarar att dödstalen kan komma att stiga.

Stadsdelar jämnade med marken

Tornadon orsakade förödande skador på ett stort antal byggnader och hus. Bland annat ska hustak ha slitits av och stadsdelar jämnats med marken när den våldsamma tornadon rusat fram.

Enligt den lokala räddningstjänsten har flera boende i delstaten blivit instängda i sina hem och en stor räddningsinsats pågår nu i området.

Rolling Fork, en liten stad i Mississippi med färre än 2 000 invånare drabbades hårt. Stadens borgmästare, Eldridge Walker säger att ”staden är borta”.

– Vi kommer komma tillbaka starka. Hus som förstörts kan bli byggas upp igen, säger Eldridge Walker till CNN, samtidigt som han uppmanade alla medborgare att stanna hemma.

Den republikanske guvernören Tate Reeves meddelade under fredagen att den medicinska beredskapen höjts i de drabbade områdena. Under lördagen ska han även resa till den drabbade regionen.

– Förlusterna i dessa städer kommer att kännas förevigt, säger Tate Reeves.

Utfärdat den högsta tornado-varningen

Vädermyndigheten NWS har utfärdat en varning för nödsituation i Rolling Fork, Silver City och Anguilla på grund av tornadon – vilket är det allvarligaste varningsnivån.

Från Rolling Fork vittnar boende om en enorm förödelse.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det här var en väldigt fin liten stad, och nu är den borta, säger en man från staden Rolling Fork.

Följ ämnen i artikeln