Uppgifter: Mordoffer i Vasastan var allierad med Kurdiska räven

Uppdaterad 2023-09-15 | Publicerad 2023-09-14

19-åringen som mördades i centrala Stockholm ska ha varit allierad med Kurdiska räven och skött narkotikaförsäljning i Gävle.

Enligt flera källor sköt gärningsmannen flera gånger och gick sedan fram för att avsluta jobbet på nära håll – då vapnet klickade.

– 19-åringen hade befunnit sig i Stockholm för att ligga lågt, säger en källa.

Mordet i Vasastan under onsdagskvällen ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha varit nästa blodshämnd i den pågående extremt våldsamma konflikten mellan tidigare kumpaner i nätverket Foxtrot.

SOS larmades vid 21.16 då flera bevittnat skottlossningen på öppen gata i centrala Stockholm.

Gärningsmannen ska ha skjutit flera skott mot 19-åringen, uppger flera av vittnena.

19-åringen, till vänster i bild, tar en selfie med en annan gängkriminell som håller i ett vapen.

Vände om och sköt igen

Efter att ha skjutit flera skott ska gärningsmannen ha gått tillbaka mot offret för att skjuta igen, men vapnet ska ha klickat.

Då valde gärningsmannen att springa mot en väntande silverfärgad bil på Västmannagatan.

– Jag parkerade precis bilen och såg folk springa. Jag frågade en kvinna vad som hänt och hon sa att alla springer för att en man blivit skjuten, sa ett vittne efter dådet.

Polisen arbetar utefter teorin att mordet är det nästa i ledet i den dödliga konflikten mellan Rawa Majid, kallad Kurdiska räven, och en tidigare toppman i nätverket Foxtrot, en 33-åring under smeknamnet ”Jordgubben”.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska onsdagens mord ha varit direkt vedergällning då 19-åringen skött narkotikamarknaden i Gävle åt Rawa Majids vägnar.

– Han ska ha befunnit sig i Stockholm ett tag för att ligga lågt. Man har aktivit sökt honom där nu som en del i Foxtrotkonflikten, säger en källa till Aftonbladet.

Den mördade 19-åringen är känd av polisen sedan tidigare och dömd för flera narkotikabrott. Han är däremot inte dömd för grov brottslighet.

Polis på plats i centrala Stockholm vid skjutningen på onsdagen.

”Behov av akut skydd”

Dock förekommer bilder från hans telefon i samband med en utredning om bland annat stämpling till mord och grovt vapenbrott från 2020. Där syns 19-åringen ta en selfie med en person hållandes i ett vapen.

I en dom från förvaltningsrätten från oktober förra året uppges att 19-åringen ska tvångsomhändertas och vårdas med stöd av LVU.

I domen framgår att det förelåg en hotbild mot mannen som då var i ”behov av ett akut skydd och behöver stöd i att lämna det kriminella umgänget”.