Johan, 19, dömd för att ha planerat skoldåd: ”Är inget monster”

Han inspirerade David, 16: ”Väldigt otäckt”

Publicerad 2024-02-07

Johan tänkte dricka sig full på vodka och gå till sin gamla skola för att mörda människor på måfå.

Det sa han i alla fall i det första polisförhöret.

– Allt blev fel. Folk beskriver mig som en fruktansvärd person men det stämmer inte.

Den 19-åriga mannen som vi kallar Johan har glasögon, mörka kläder och en försiktig uppsyn. Han bor med sin mamma i Stockholms södra utkanter och han stämmer väldigt väl in på vad som i forskningen brukar benämnas som en ”ensam­agerande våldsverkare”.

Han har haft problem med psykisk ohälsa och han har varit med om traumatiska händelser. Han har haft det svårt i skolan. Han har närt en fascination för skolattacker och andra våldsdåd. Han har delat brutala klipp på sociala medier och i chattar har han beskrivit planer på att skada människor.

Några timmar efter dubbelmordet på Malmö latinskola i mars 2022 skickade Johan ett mess till en kompis. Där skrev han att det bara var en tidsfråga innan något liknande skulle hända i Stockholm.

Meddelandet nådde polisen och Johan togs in till förhör. Där berättade han om planer på att dricka sprit, gå till sin gamla skola och mörda två utpekade personer i personalen samt andra, slumpvis utvalda offer. Bakgrunden var att Johan placerats i specialklass, vilket ”fuckat upp” hans liv.

– Jag förlorade alla mina vänner och jag kände mig förolämpad eftersom ingen lyssnade på mig.

Johan sa till utredarna att han hade tänkt gå till sin gamla skola och utföra ett våldsdåd. Men han uppger nu att det bara rörde sig om fantasier.

I senare förhör sa Johan att utredarna feltolkat honom. Han uppgav då att allt bara hade varit fantasier och att han aldrig tänkt göra någonting i verkligheten. Men bland hans tillhörigheter hade polisen hittat en kniv och en hammare som han hade svårt att förklara vad han skulle göra med.

Både tingsrätten och hovrätten ansåg att bevisningen höll för att döma Johan för förberedelse till mord.

”Utredningen ger starkt stöd för att Johan på ett konkret sätt planerade att agera utifrån sina tankar och faktiskt genomföra någon typ av våldsgärning på sin gamla skola”, står det i domstolens avgörande.

Till Aftonbladet säger Johan att han anser att domen är felaktig. Men han är mer intresserad av att prata om bakgrunden till att han spred så mycket våldsamt material och uttryckte sig som han gjorde.

– Jag mådde väldigt dåligt under den här perioden, men jag ville aldrig skada andra människor. Mycket av det jag sa var menat som skämt, men jag inser nu hur illa det ser ut.

Johan uppger vidare att han är intresserad av psykologin bakom skoldåd.

– Jag har funderat mycket på vad som får människor att begå sådana handlingar och vad som kan göras för att stoppa dem.

Vad har du kommit fram till?

– I grund och botten handlar allt om psykisk ohälsa. Om man mår dåligt och känner att ingen bryr sig och att man inte har någon att prata med så är det väldigt lätt att man hamnar i en negativ spiral.

Johan kände sig dömd på förhand när han blev utmålad som en potentiell våldsverkare.

– Skolpersonalen får ju utbildning i att identifiera människor som är i riskzonen för att begå dåd och det är väl bra men det får inte bli så att alla som är ensamma och tysta och har vissa intressen beskrivs som monster. Det är vi inte. Jag är inget monster.

Men oavsett vad Johan hade för intentioner så står det klart att de filmklipp han spred fungerade som inspirationskällor för David när han planerade en attack mot sin skola.

I polisens utredning finns meddelanden där Johan ger förslag på datum för ett angrepp. Men det finns också skärmdumpar som visar hur han försöker avstyra dådet.

– Jag skrev som jag gjorde för att vinna hans förtroende och för att samla information som jag kunde ge vidare till polisen.

Hur ser du på att David verkar ha sett dig som en förebild?

– Det känns väldigt otäckt. Jag insåg inte hur seriös han var och hur han tolkade det jag skrev. Så fort jag insåg att han menade allvar så anmälde jag.

Vad skulle du vilja säga till någon som mår dåligt och kanske har väldigt mörka tankar?

– Försök hitta någon att snacka med som du kan lita på. Det finns alltid hjälp att få.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET