Mattias, 21, sköts till döds i närheten av sin storebrors gravsten

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-11

Mattias var nästan färdigutbildad byggnadsingenjör, han skulle börja sitt första jobb i sommar.

Men natten mot söndagen tog hans liv slut när han sköts till döds i närheten av sin storebrors gravsten.

Först morgonen efter hittades Mattias död på en villatomt.

– Jag kan inte sluta tänka på om han frös. Hur länge låg han där innan han dog? säger hans syster Ellinor som nu förlorat två bröder.

Med någon meters mellanrum på Södertälje kyrkogård ligger tre av Ellinors släktingar begravda.

Till vänster, hennes morbror Jacob som sköts till döds på nattklubben Oasen 2010. Till höger hennes andra morbror Eddie som mördades samma kväll.

Och så hennes bror Ellia som sköts till döds den 10 april 2016.

Natten till i söndags förlorade hon ytterligare en bror, 21-åriga Mattias, som sköts till döds när han tände ett ljus på sin broders grav där hon nu står.

Mattias älskade att umgås med vänner och familj över en matbit. Syster Ellinor minns: ”Vi brukade säga att den han älskade mest var hans egen mage”.

När polisutredningen är över kommer även Mattias att ligga i jorden här.

Ellinor är vid graven med sin kusin Sofie och sin bästa vän Evana. De hjälper till att hålla henne upprätt i sorgen.

Ellinor tänder ett ljus. Rättar till några blommor i en vas.

Det har inte ens gått två dygn och att hon nu inte längre har några levande syskon är omöjligt att ta in.

– När mina morbröder mördades slutade jag nästan att prata under en period, det var helt ofattbart hemskt. När min bror Ellia mördades sex år senare kom nästa chock som det känns som att vi aldrig hann bearbeta klart. Och nu har det gått sex år till och Mattias har mördats. Jag kan knappt tro att detta händer, säger Ellinor.

Ellinor och många andra samlades och tände ljus efter en minnesstund på måndagen.

De första larmen om skottlossning från Södertälje kyrkogård kom strax efter midnatt natten mellan lördagen och söndagen den 10 april.

Så fort Ellinor fick höra att kyrkogården var avspärrad så åkte hon dit. Hon anade nämligen att hennes lillebror var där för att tända ett ljus på deras brors grav. Han gjorde alltid det på årsdagen och hon brukade vara med, men inte den här gången.

Ellinor vädjade till poliserna på platsen att säga om hennes bror var där, innanför avspärrningarna.

Men i det läget visste polisen inte om någon var skjuten, bara att skott avlossats.

Det kom att dröja till åtta på morgonen innan en man hittade Mattias liggande död på sin tomt, skjuten i huvudet.

Ellinor fick ringa sin mamma och pappa och meddela dödsbudet. Ytterligare ett av deras barn var dött och marken rämnade ännu en gång.

Ellinors familj har varit hårt drabbad av de skjutningar som skakat Södertälje och som drabbar hela landet.

Två morbröder är döda, och nu två bröder.

Hittills i år har 20 unga män dödats i skottlossningar.

– Tänk att för alla de 20 finns det 20 mammor, 20 pappor, vänner och syskon. Tänk så många som faktiskt drabbas av varje skjutning. Hur har det blivit så här? Hur kan de som gör det här sova om nätterna? säger Ellinors kusin Sofie.

När Ellia dog var han bara 18 år och Mattias en femtonåring som såg upp till och älskade sin äldre bror, en kille som beskrivs som go och glad och en riktig retsticka.

Att det dessutom var Mattias som fann storebrodern död, sittande i en bil på föräldrarnas garageuppfart, tog enormt hårt på honom.

– Att hitta honom på det viset, det var ett trauma. Men det var som att Mattias där och då bestämde sig för vad han själv ville göra med livet. Dels blev han en riktig familjemänniska efter det, som alltid villa samla oss alla och äta och umgås, och så bestämde han sig för att satsa på livet, säger Ellinor.

Mattias började plugga till byggnadsingenjör, han hade ett riktigt mattehuvud. Ibland brukade han reta Ellinor och be henne lösa olika ekvationer.

– Löser du den här så får du vad du vill, brukade han säga. Men jag är så dålig på matte, jag lyckades aldrig, säger Ellinor.

I vår skulle Mattias ta sin examen. Han hade redan fått ett jobb och han såg fram emot att få börja vuxenlivet.

Till slut skulle pengarna räcka till att köpa en villa åt hans mamma hoppades han.

Ellinor och hennes familj vill ge Mattias en röst nu när han längre inte kan själv.

Mattias skulle börja sitt första jobb i sommar.

De vill visa att han inte bara är en anonym 21-åring. Att de som dör i skjutningarna som sker så ofta att de nästan blivit slentrian inte alla är grova gängkriminella utan bröder, söner, vänner, kusiner och i Mattias fall, kanske någons framtida pappa.

– Han älskade barn. Hade han fått leva hade han skaffat det, säger Ellinor och berättar hur han köpte en rosa Adidas-dräkt i bebisstorlek och flög till Bryssel med den så fort en släkting fått barn.

– Mattias var också så otroligt omtänksam och snäll. Och så älskade han mat. Vi brukade säga att den han älskade mest var hans egen mage. Han var aldrig så glad som när han käkade tillsammans med folk han älskade, säger Evana.

På söndagen samlades ett stort antal vänner och familj till Mattias vid kyrkogården och tände ljus för Mattias. De tände även ljus för hans bror Ellia som mördades på dagen sex år tidigare.

Varför och av vem Mattias sköt vet man ännu inte.

Skyttarna har beskrivits som maskerade och var borta från platsen när polisen kom. Mattias familj känner inte till att han skulle ha några fiender och förutom en dom om ett vapenbrott när han var tonåring finns inga kända hotbilder.

Om han var målet för skjutningen, och om gärningsmännen visste att han skulle vara på kyrkogården den natten, vet man ännu inte.

För Mattias familj är det viktigt att få svar på vad som egentligen hände. Mordet på brodern Ellia är fortfarande olöst så de vet hur ovissheten gnager.

Och så vill de veta varför det dröjde åtta timmar innan Mattias hittades.

– Jag kan inte sluta tänka på varför Mattias inte kunde hittas när polisen var här. De hade ju hundar och helikoptrar. Hade han kunnat räddas om de hittat honom? Hur länge låg han där innan han dog? Frös han? säger Ellinor.