Hu i historiskt möte med taiwanes

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

Kinas president mötte inte bara Sveriges statsminister på lördagen, utan höll också ett historiskt första möte med Taiwans blivande vicepresident.

Det var den högsta nivån hittills på kontakterna mellan de två kinesiska nationerna.

Mötet ses som det första stora provet på den nyligen valda taiwanesiska statsledningens förmåga att förbättra relationerna med Kina.

Den tillträdande vicepresidenten Vincent Siew har tidigare varit premiärminister. Han blir nu vicepresident under Ma Ying-Jeou från Kuomintang, det nationalistparti som ledde flykten från fastlands-Kina till Taiwan efter kommunisternas seger 1949.

– Jag har lång erfarenhet när det gäller Taiwans ekonomiska angelägenheter, sade Siew till Hu när de möttes enligt kinesiska massmedier.

– Jag hoppas vi kan stärka det ekonomiska samarbetet.

Hu skakade hand med hela delegationen från Taiwan, som kommit till Boao på den sydkinesiska ön Hainan för att delta i samma forum som den svenska delegationen under statsminister Fredrik Reinfeldt.

Siew har deltagit i detta möte fem gånger förut som delegationsordförande och har då också mött Hu. Men denna gång ses som betydligt mer symbolladdat eftersom han ska bli vicepresident.

Kina hävdar fortfarande suveränitet över Taiwan. Den regim som nu härskar där har strävat efter självständighet från Kina och relationerna har varit spända. Kuomintang är mycket mer positivt till kontakter med Peking. Partiet har som mål att en gång återförena Taiwan med Kina.

TT

Följ ämnen i artikeln