Brottsmisstänkte 42-åringen häktad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-11

Är på sannolika skäl misstänkt för människorov

41-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Mannen som är misstänkt för att ha fört bort Engla, häktades i dag på sannolika skäl, misstänkt för människorov.

Förhandlingarna skedde på åklagarens begäran bakom stängda dörrar, berättar aftonbladet.se:s Anna Bengtsson som är på plats.

– 42-åringen tog emot beskedet uttryckslöst, berättar Anna Bengtsson.

Hon uppger att mediaintresset är extremt stort och ett 60-tal journalister är på plats i dag. Säkerheten är förhöjd och att alla åhörare fick gå igenom en metalldetektor.

Hon berättar att den brottsmisstänkte 42-åringen transporterades till tingsrätten i en civil bil och att han då hade en filt över huvudet.

Sammanbiten

I dag klockan 10.00 inleddes häktningsförhandlingen mot mannen i Falu tingsrätt

– Inne i rättssalen satt han sedan med ansiktet bortvänt från åhörarna. Han såg väldigt sammanbiten ut och visade inga känsloyttringar.

På åklagare Patrik Säflunds begäran sker förhandlingen bakom stängda dörrar och samtliga åhörare fick då lämna rättssalen.

Vid 11-tiden hade åklagaren presenterat sin bevisning och försvarsadvokaten lagt fram sin klients sida av saken och då var det dags för rättens överläggningar.

Beskedet kom snabbt: Mannen häktades, på sannolika skäl misstänkt för människorov.

42-åringen nekar till anklagelserna och mannens advokat Jan Kyrö anser att tingsrättens beslut att häkta 42-åringen för människorov är svårbegripligt.

– Bevisningen är tunn. Den håller varken för att häkta honom som skäligen eller på sannolika skäl. Uppgifterna om min klient är inte unika utan kan passa in på många andra som passerat Stjärnsund den här eftermiddagen, säger advokat Jan Kyrö till TT.

Nya bevis

Mannen förhördes i går kväll och då presenterades nya bevis mot honom. Misstankesgraden höjdes och han blev då på sannolika skäl misstänkt för människorov, den starkare misstankegraden, och dessutom misstänkt för barnpornografibrott. I andra hand ville åklagaren att mannen skulle häktas som skäligen misstänkt, vilket är den svagare misstanken.

Åklagaren vill inte kommentera grunderna till misstankesgraden, säger han på en presskonferens på fredagen.

Polisen uppger att de inte vill kommentera något rörande utredningen.

– Det pågår ett helt vanligt utredningsarbete. Vi ser fram emot att kanske få lite arbetsro och hämta oss lite grann för att kunna komma framåt i den här utredningen. Det har varit ett extremt massmediallt intresse, konstaterar kommissarie Karl-Göran Karlsson.

”Oerhört tungt”

Han berättar att man kommer fortsätta söka efter Engla.

– Sökandet har fortsatt hela tiden. Vi kommer fortsätta med det, dels i det område som vi tidigare sökt i men även i andra. Det är ett stort område.

En stor sjö ligger i närheten av platsen där man tror att Engla har försvunnit och enligt polisen är det möjligt att man kommer söka igenom sjön och även använda likhundar om man bedömer att det krävs.

Han berättar att polisen har fått in stora mängder tips.

– Vi måste följa upp alla tips som har kommit in men vissa tips är viktigare att följa upp än andra. Nu måste vi bearbeta det material vi har.

Han berättar också för journalisterna på plats att sökandet efter Engla har påverka honom personligen.

– Det är oerhört tungt att jobba med ett sådant här ärende. Man lever på hoppet hela tiden, att man ska hitta henne. Men ju längre tiden går desto tyngre blir det, säger Karl-Göran Karlsson.

Följ ämnen i artikeln