Dödshot efter falsklarm om attack mot Hawaii

TT

Publicerad 2018-02-03

Det tog 38 minuter innan myndigheterna skickade ut ett nytt meddelande om att det rörde sig om ett falsklarm. Arkivbild.

Under 38 minuter trodde många hawaiianer att slutet var nära. Mannen som skickade ut falsklarmet har blivit hotad till livet efteråt – men säger att han var övertygad om att en ballistisk robot var på väg mot USA.

– Jag gjorde bara det som jag hade lärt mig att jag skulle göra, säger mannen i en anonymiserad intervju med amerikanska NBC News.

Det var i mitten av januari som det genomfördes en spontan övning under övergången mellan natt- och morgonskiftet hos katastrofmyndigheten på Hawaii. En viss förvirring ska ha uppstått kring vilka som skulle delta, men strax efter klockan åtta på morgonen spelades ett meddelande upp över telefon.

"Hörde inte"

Enligt utredningen av händelsen började och slutade meddelandet med frasen "övning, övning, övning". Det ska dock också ha innehållet frasen "det här är inte en övning. Mannen, som har fått sparken från sitt jobb efter fadäsen, hävdar att han inte alls hörde ordet "övning". När han insåg sitt misstag ville han bara "gömma sig under en sten"

– Det var oerhört svårt för mig, väldigt mycket känslor, säger han till NBC.

Fem andra personer som tog del av meddelandet uppges ha hört den del som indikerade att det rörde sig om en övning. Enligt utredarna ska mannen bakom falsklarmet tidigare ha misstagit tsunami- och brandövningar för verkliga händelser – något som han själv tillbakavisar i intervjun med NBC.

– Jag beklagar verkligen det inträffade. Jag mår verkligen dåligt, men jag gjorde bara det som jag trodde var rätt i stunden, säger han.

Brister i översynen

Det fanns brister i översynen av övningen, enligt den preliminära utredningen från de federala myndigheterna. I den står också att det saknades rutiner för att stoppa att en enda person kan skicka ut ett felaktigt robotlarm från Hawaii.

Varningen som skickades ut till hawaiianernas telefoner inleddes med att en robot var på väg inom några minuter och avslutades med: "Sök omedelbart skydd. Det här är inte en övning." Efter att larmet hade blåsts av fick katastrofmyndigheten ta emot dödshot från upprörda invånare.

ANNONS