Mikaela Valtersson avgår

Publicerad 2011-08-27

Mikaela Valtersson, till höger, tillsammans med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mikaela Valtersson hoppar av politiken.

Hon förlorade i våras både kampen om språkrörsposten och motivationen.

– Jag vet inte än vad jag ska göra. Tänkte att jag skulle fundera på framtiden ordentligt. Jag har fått ett antal förfrågningar efter kongressen i somras men det är inget jag har bestämt mig för än.

Mikaela Valtersson avhopp och utspel på lördagens debattartikel i DN hamnar lite i skuggan av Maria Wetterstrands avslöjande i lokaltidningen Eskilstunakuriren att hon lämnar politiken för att bli fri debattör.

– Vi har ändå pratat och visste om att det var i dag, men vi har tagit beslutet oberoende av varandra och av olika orsaker men pratat om det praktiska. Vi har pratat om det och känner varandra väldigt väl och ville inte lämna utan att partiet får tid på sig.

"Det finns många andra"

För miljöpartiet kan det bli kännbart att förlora två starka kvinnor i partiets ledning, men de båda talar om god återväxt.

– Det finns många andra starka. Jag är inte orolig för Miljöpartiets framtid. Jag har stor respekt för Marias beslut.

Mikaela Valtersson har tidigare sagt att hon skulle överväga att sluta sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson om hon inte blev språkrör, som hon kandiderade till. Efter valet av Gustav Fridolin och Åsa Romson som partiets nya språkrör sa Valtersson att hon skulle att tänka över sommaren.

Utesluter inte konsultjobb

I dagsläget har hon inga planer på att gå tillbaka till jobbet som lärare inom samhällskunskap och historia. Däremot finns hjärtat kvar i skolfrågorna.

Är du ännu en politiker som kommer bli konsult?

– Ha ha. Det vet jag faktiskt inte. Jag ha fått förfrågningar från olika branschen både näringsliv och organisationer.

Öppnar för Moderaterna

Mikaela Valtersson, som suttit nio år i riksdagen, avslutar med att ge sig in i debatten om framtida regeringspartners:

– Jag tycker att vi har haft ett för stort beroende av Socialdemokraterna och öppna för ett nytt alternativ. Vi ska vara öppna för att kunna sitta i regeringen med både Socialdemokraterna och Modernaterna. Det viktigaste är det poltitiska innehållet och vi måste få igenom bra gröna krav.