Svenska journalister åtalas för terrorbrott

Publicerad 2011-09-07

Några officiella anklagelser har inte riktats mot Martin Schibbye och Johan Persson. Men under torsdagen visades de upp i etiopisk tv - de första bilderna på svenskarna efter att de gripits.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien åtalas för terrorbrott, uppger en etiopisk regeringstalesman för Reuters.

De greps när de befann sig på frilansuppdrag i Ogaden i juli.

Tillsammans med ONFL, Ogadens nationella befrielsefront, korsade Martin Schibbye, 30, och Johan Persson , 29, gränsen från Somalia till Etiopien.

Konfliktregionen Ogaden är stängt för journalister och svenskarna reste utan visum.

Den 1 juli greps och skottskadades de av etiopisk militär. I attacken dödades 15 rebeller. Sedan dess har svenskarna suttit häktade i Etiopien och har nu åtalats misstänkta för terrorbrott.

Åtalade på tisdagen

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har etiopiske informationsministern Shimeles Kemal bekräftat att svenskarna har åtalats för terroristbrott och att de stod inför en domstol i Addis Abeba på tisdagen.

Enligt Bloomberg sade ministern om svenskarna:

– De har tagit sig in i landet med ett gäng terrorister. De har till och med fått vapenträning. Deras aktivitet är lite mer än bara journalistisk aktivitet, säger Shimeles Kemal, enligt TT.

"Det känns oroande"

De båda svenskarna har erkänt att de tagit sig in i Etiopien på ett olagligt sätt.

De har hela tiden hävdat att de var i Ogaden på ett journalistiskt uppdrag. Inget annat.

Svenska ambassaden ser allvarligt på åtalet.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta deras uppdrag. Mot den bakgrunden känns det oroande att saken ska ha gått till åtal, säger kabinettssekreterare Frank Belfrage.