Stormen närmar sig eurons kärna

Wolfgang Hansson ger en mörk prognos för Europa

ORKANVARNING  Aftonbladets krismeteorolog Wolfgang Hansson ger sin prognos av läget i Europa. Det kan mycket väl blåsa upp till en ännu värre storm.

Med Grekland delvis löst skiftar fokus genast till ­nästa krishärd.

I Italien hänger Berlusconi löst. Många tippar att hans avgång är nära.

För varje nytt land hamnar stormen allt närmare eurons inre kärna.

Den så kallade marknaden orkade knappt ens spricka upp i ett leende när det stod klart att Grekland får en bred koalitionsregering som tänker rösta igenom EU:s räddnings­paket och de hårda nedskärningar som krävs i utbyte mot nödlånen.

Blixtsnabbt skiftade uppmärksamheten i stället till ­Italien där politisk instabilitet hotar mitt i den ekonomiska krisen.

Ett antal parlamentsledamöter i premiärminister Silvio Berlusconis parti revolterar öppet och kräver hans avgång. Förlorar Berlusconi en ­budgetomröstning i morgon blir det nästan säkert en misstroendeomröstning senare i veckan som kan leda till hans avgång.

Lever i förnekelse

Precis som tidigare Grekland verkar Italien leva i ett tillstånd av förnekelse.

– Italien har inga finansiella problem. Våra restauranger är fulla. Det är svårt att få plats på flygen och turisthotellen är fullbokade, säger Berlusconi.

Sagor som ingen utanför ­Italien längre tar på allvar.

Räntorna som Italien måste betala på sin statsskuld nådde i går rekordnivåer sedan euron infördes. De närmar sig sju procent vilket av många anses vara den smärtgräns då landet inte längre kan låna på den öppna marknaden utan tvingas gå till IMF och EU:s räddningsfond för att be om hjälp.

Frankrike kan stå på tur

Men Italiens ekonomi är ­Europas tredje största. Och EU:s räddningsfond är i dagsläget för liten för att kunna rädda landet. På det nyss avslutade G-20 mötet var omvärlden tämligen kallsinnig till att bidra med pengar till fonden. Ni får lösa era egna problem, var beskedet till Europa.

Faller Italien vacklar Frankrike.

Franska banker är de som ­lånat ut mest och blir därför de stora förlorarna om Italien ­inte kan betala sina skulder. Går franska banker omkull blåser det upp till orkan ­i eurons absoluta kärna. Tyskland är rikt men kan inte på egen hand rädda resten av ­euroländerna.

Även om vinden just nu mojnat i Grekland är det sannolikt att stormen vänder tillbaka. Räddningspaketet måste röstas igenom formellt av regeringen och sedan ska besparingarna genomföras i praktiken. Vilket inte blir lätt med ett nyval väntande runt hörnet.

Fokus skiftar men krisen biter sig envist kvar.