Ingen kom till pojkars kalas

Publicerad 2013-12-09

Stoltenberg: Det gör ont att läsa

Godisskålarna väntade men ingen kom till kalaset.

Två norska pojkar som skulle fylla åtta år väntade förgäves på gäster, skriver VG.

Det uteblivna kalaset har upprört många och till och med engagerat Norges före detta statsminister Jens Stoltenberg.

Två pojkar som fyllde åtta år hade bjudit in sina klasskamrater till ett födelsedagskalas. Men godisskålar och ballonger hade plockats fram förgäves – ingen av de 13 bjudna barnen kom, skriver tidningen VG. Pojkarna fick fira sin födelsedag ensamma med sina föräldrar. Händelsen inträffade i Norska Aurskog-Høland för två veckor sedan. Det uteblivna kalaset har fått stor uppmärksamhet i Norge sedan barnens föräldrar lagt upp en bild på de fyllda godisskålarna på Facebook. Marianne Smedholen som är mor till pojkarna säger till VG att hon vill berätta om det som hände för att föräldrar ska förstå hur viktigt det är att se till att barnen går på varandras kalas.

– Jag blev tvungen att säga till barnen att: ”Vet ni, jag tror inte det kommer någon till er födelsedag.” Det var givetvis oerhört jobbigt att säga som mor, säger Marianne Smedholen till VG.

Stoltenberg delade

Artikeln om 8-åringarnas uteblivna kalas upprör många och har delats många gånger på Facebook. Till och med Jens Stoltenberg, Norges förre statsminister, har engagerat sig och uppmanar andra att dela artikeln vidare. Han skriver att ”Det gör ont att läsa det här. Vi kan alla göra skillnad för våra barn. Dela så att många får läsa den.”

Ville inte gå till skolan

På söndagskvällen efter det uteblivna kalaset gruvade sig de båda pojkarna för att gå till skolan morgonen där på. Och Marianne Smedholen berättar för VG att händelsen ha satt spår hos dem.

– Några dagar senare sa min son till mig: ”Så överraskande att ingen ville komma till min födelsedag, mamma”.

Vill hjälpa andra

Föräldrarna har valt att hålla barnens namn hemliga för att skydda dem. Däremot vill de gärna berätta om det uteblivna kalaset så att andra barn ska slippa uppleva samma besvikelse. De vill också uppmärksamma andra föräldrar på hur mycket ett kalas betyder för barn.

– Det kanske är för lätt att säga att "nej, det har vi inte tid med". Det handlar inte om barnen utan uteslutande om de vuxnas prioriteringar. Vi vill inte klämma åt någon, men tycker att det är viktigt att berätta, säger Marianne Smedholen till VG.