”Som ett dåligt bilköp”

Publicerad 2013-07-23

Experter förklarar Vattenfalls värdeminskning

Vattenfalls gigantiska nedskrivning behöver inte vara någon katastrof, enligt experter.

Nedskrivningen på 30 miljarder är nämligen ingen vanlig förlust.

– De har köpt saker för dyrt men inga pengar har försvunnit, säger Albin Ränner vid Aktiespararna.

Vattenfalls siffror för andra kvartalet är dyster läsning.

Det statliga energibolagets tillgångar har minskat drastiskt - nära 30 miljarder kronor är borta i nedskrivningar.

Men hur konstigt det än kan låta har bolaget inte gjort någon förlust.

Tillgångarna mindre värda

– Det här handlar om att de har köpt saker för dyrt. Värdet har försvunnit men däremot inga pengar, förklarar Albin Ränner, chef för intressebevakning vid Aktiespararna.

Albin Ränner jämför saken med ett dåligt bilköp.

– Du köper en begagnad bil för 100 000 kronor och upptäcker senare att det är en massa fel på den. Då är bilen plötsligt värd kanske 30 000 kronor mindre, säger han. 

Vanligtvis slits bilar och har en livslängd på kanske 10 år. Då skriver man av en tiondel, det vill säga 10 000 kronor, av värdet varje år.

– Det är normala avskrivningar. Men Vattenfall har gjort en nedskrivning, de har upptäckt att deras tillgångar är mindre värda än vad de tidigare trott.

”Hårda tider för alla”

Att Vattenfall nu har omvärderat värdet av sina tillgångar är inget unikt.

I själva verket följer bolagets agerande en europeisk trend, menar Jakob Magnussen, analytiker vid Danske Bank.

– Det låter kanske våldsamt med 30 miljarder men man ska komma ihåg att andra stora energibolag i Europa också har gjort stora nedskrivningar. De kämpar alla med förluster på produktion av gas och kol. Det är hårda tider för alla, säger han.

Förlustaffär bakom omvärdering

En av orsakerna till att Vattenfall tvingats omvärdera sina tillgångar är det hårt kritiserade förlustköpet av det nederländska energibolaget Nuon.

Vattenfall köpte Nuon för omkring 90 miljarder kronor 2009 och sedan dess har affären kostat bolaget 15 miljarder i rena försluter.

Den siffran kan nu komma att stiga.

Men förlustaffären till trots - nedskrivningen på 30 miljarder är i sig är inte så allvarlig för Vattenfall som den kanske låter, enligt Albin Ränner.

– Det här handlar om en bokföringsmässig teknikalitet. Man gör så här för att det ska bli rätt i bokföringen, för att den ska ge en rättvis bild av bolaget.

Vad betyder det här för de svenska skattebetalarna?

– Det betyder ingenting. Det ger ingen effekt och det finns ingen skuld som staten och skattebetalarna måste gå in och betala. Men det minskar ju värdet för skattebetalarna.