Så har debattörerna laddat för partiledardebatten

Publicerad 2014-01-15

Det är dags för valårets första stora debatt. En minst fyra timmar lång sammandrabbning i riksdagen där debattörerna måste hålla sig skärpta.

– Om jag tappar energi under debatten så dricker jag gärna cola, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Klockan nio på onsdagsmorgonen gäller det. Då är det dags för supervalårets första debatt i riksdagen. Debattörerna förbereder sig noga.

– Jag laddar upp och trimmar argumenten. Försöker träna och gå och lägga mig tidigt. Sedan går jag upp tidigt, lyssnar på musik och kommer i rätt stämning. Jag har min pepp-lista på Spotify så att jag kommer igång, säger Mikael Damberg (S), som debatterar istället för Stefan Löfven som inte sitter i riksdagen.

Debatterna är kända för att bli långa, minst 4,5 timme är avsatt. I bänkarna kan man se hur det smusslas med nötter, godis och frukt. Och kaffe går åt i mängder.

– Men jag äter mest efter debatten, jag tycker inte om att vara proppmätt när jag går in i debatt. Men om jag tappar energi under debatten så dricker jag gärna cola, för det ger mig energi. Och har med lite salta mandlar, säger Mikael Damberg.

Efter debatten är det hamburgare med pommes frites som gäller för Damberg, då tillsammans med partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin som är med och utvärderar debatten.

Socialdemokraterna kommer att attackera regeringen på flera punkter under onsdagens debatt, genom att utvärdera vad regeringen har åstadkommit.

Stämmer du av mot andra partier innan debatten?

– Jag ringer V och MP och kollar läget och frågar lite grann hur de ser på debatten och vilka frågor som är på gång, säger Mikael Damberg.

Aftonbladet-TV sänder live med start 08:45