Gick ensam till mötet i protest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-21

ska prata afghanistan Mona Sahlin ska ha ett möte om Afghanistan med Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt.

De rödgröna fick två platser – för tre partier.

I protest går Mona Sahlin ensam till Afghanistanmötet med Bildt och Reinfeldt i dag.

– Att bara bjuda in Mona och en till, är ett sätt för regeringen att försöka splittra oss, säger Lars Ohly (V).

Just nu pågår mötet mellan Sahlin, Reinfeldt och Bildt.

Fredrik Reinfeldt vill ha en bred uppgörelse i Afghanistanfrågan. Men till dagens informationsmöte stod bara Mona Sahlin plus en person på gästlistan.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin var den som väntades bli Mona Sahlins sidekick vid mötet i morgon, men i stället väljer hon nu att gå ensam.

”Hon är den enda”

Både för att inte väcka ont blod inom de rödgröna och för att än en gång markera för regeringen att det är alla tre rödgröna som är motparten i förhandlingarna.

– Hon är den enda som kan gå dit i form av företrädare för alla tre rödgröna. Det är inte Socialdemokraterna som regeringen ska träffa – det är oppositionsledaren, säger en S-källa.

Mona Sahlin ville innan mötet inte säga något till de samlade journalisterna, men kommenterade tidigare på dagen sitt beslut.

– Jag representerar den rödgröna oppositionen och det klarar jag utmärkt, säger hon till TT.

– Min förutsättning är att vi går som en rödgrön opposition och regeringen behöver söka brett stöd i riksdagen. Bäst vore om alla utom Sverigedemokraterna fanns med i en sådan uppgörelse.

”De vill splittra”

Enligt Vänsterpartiledaren behövde partierna knappt diskutera saken.

– Det är ett sätt för regeringen att försöka splittra oss. Det vore märkligt om bara två partier fick gå. Det är självklart att hon går ensam, säger Lars Ohly.

Mötet pågår bara en timme och inga förhandlingar väntas äga rum.

– Vi behöver höra vad regeringens politik i Afghanistanfrågan är. De är inte så tydliga nu, som de har varit. Det är ett förmöte och sedan börjar de reella förhandlingarna, säger S-källan.

Kräver reträtt

Hittills har oenigheten om Afghanistan handlat om årtal: de rödgröna kräver ett svenskt tillbakadragande mellan 2011 och 2013, medan alliansen säger nej till fasta årtal.

Men de rödgröna menar att regeringen stegvis närmar sig deras inställning, bland annat genom att Fredrik Reinfeldt i tisdags för första gången talade om att bekräfta Kabulkonferensen. Där sattes 2014 som gräns för överlämnande till den afghanska regeringen.

– Jag noterat att statsministern inte talat alls om slutdatum tidigare. Det gjorde han nu och det tycker jag är en bra öppning, säger Mona Sahlin till TT.