Antalet hiv-fall ökar i Kina

TT-AFP

Publicerad 2018-09-30

Antalet människor som lever med hiv-viruset eller med immunbristsjukdom aids har ökat med 14 procent det senaste året i Kina. Arkivbild.

Antalet människor som lever med hiv-viruset eller med immunbristsjukdomen aids har ökat med 14 procent det senaste året i Kina. De flesta nysmittade har fått viruset genom sexuella kontakter, inte genom blodtransfusioner, betonar statliga kinesiska medier.

Mer än 820 000 människor hade aids eller bar på hiv-viruset i Kina vid slutet av juni i år, det är en ökning med 100 000 jämfört med samma tidpunkt förra året, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina från en konferens om hiv-aids som pågår i Kina.

Mer än 40 000 nya fall tillkom under 2018 års andra kvartal.

Att överföringen av hiv-viruset i nästan alla nya fall sker genom sexuella kontakter gör att oron är stor inom det kinesiska hbtq-samhället, rapporterar BBC. Homosexualitet har visserligen varit avkriminaliserat i Kina sedan 1997, men diskriminering av hbtq-personer är utbredd. Studier har enligt BBC visat att mellan 70 och 90 procent av de män som har sex med andra män i Kina till slut ändå kommer att gifta sig med en kvinna.

Under 1990-talet drabbades delar av den kinesiska landsbygden svårt av hiv-aids-epidemin. Den orsakades bland annat av ett regeringsbackat, och korrupt, program för blodgivning som ledde till att tiotusentals människor hiv-smittades på grund av blodtransfusioner.

Kina inledde sitt program med bromsmediciner till hiv-smittade 2003.

Följ ämnen i artikeln