Hillary Clintons besked: ”Jag vill bli president”

Uppdaterad 2015-04-21 | Publicerad 2015-04-12

Efter två års spekulationer – nu kommer beskedet.

Hillary Clinton ger sig in i kampen om att bli USA:s nästa president, skriver AP.

– Hon kommer att bli extremt granskad, säger statsvetaren Elizabeth Walentin.

”Hillary for America”. Hennes kampanjslogan är redan läckt och den enda frågan som återstått har egentligen varit om exakt när Hillary Clinton ska tillkännage att hon ska försöka bli demokraternas presidentvalskandidat.

Strax innan 21-tiden, svensk tid, uppger New York Times och nyhetsbyrån AP att två års spekulationer om vad den före detta utrikesministern ska göra är över.

Hillary Clinton ställer upp i presidentvalsracet.

New York Times ska ha fått beskedet via ett mejl från Clintons-stabsmedlem John Podesta. Mejlet ska ha skickats till medier, olika bidragsgivare och kampanjmedarbetare, skriver New York Times.

”Det är officiellt: Hillary ger sig in i kampen om presidentposten” skrev Podesta i mejlet enligt Washington Post.

”Jag vill vara den kämpen”

I mejlet informerar Podesta också om att Hillary Clinton härnäst ska möta väljarna i Iowa och att hon kommer att hålla ett officiellt evenemang för att sparka i gång sin kandidatur. På hemsidan Hillaryclinton.com har Clinton nu också lagt upp den video det tidigare ryktats om skulle släppas som officiellt meddelande för hennes kandidatur.

På hemsidan citeras också Clinton:

”Vanliga amerikaner behöver en förkämpe. Jag vill vara den kämpen”.

I videon säger hon också att hennes mål är att ge medborgarna en chans att skaffa ett bättre liv för sig själva och sina familjer.

”När familjen är stark, är Amerika starkt” säger Clinton i kampanjfilmen.

Många har redan innan beskedet kom enats om att beslutet från Clinton och hennes stab kommer ovanligt sent.

– Många har väntat på det här, det är nästan så det inte är så mycket tid kvar, säger Elizabeth Walentin, kommunikationsstrateg och pr-konsult.

Stora jippon

Walentin arbetade själv som praktikant i Vita huset under Bill Clintons tid vid ämbetet och flyttade till Sverige 1997. Förutom det sena datumet är själva sättet något annorlunda, uppger hon.

– Många andra har valt att ha stora jippon kring sina kandidaturer, men vad vi har hört väljer hon ett mer tillbakadraget sätt.

Det är något som förväntas genomsyra även inledningen av kampanjandet, med en en mera slimmad och trimmad kampanj som ska vara mer flexibel och lättrörlig än när Clinton förlorade mot Obama för åtta år sedan.

Clinton har många gånger hyllats av president Barack Obama, senast så sent som under helgens panamerikanska toppmöte i Panama.

– Hon var en formidabel kandidat 2008, hon var en stor anhängare av mig i valet, hon var en enastående utrikesminister, hon är min vän. Jag tror att hon skulle bli en fantastisk president, sa han.

Höll superavstånd

Det normala är att presumtiva presidentkandidater avskärmar sig från den sittande ledaren, vilket inte minst blev tydligt när de republikanska kandidaterna tävlade i att distansera sig från den då starkt impopuläre George W Bush 2008.

Att Hillary Clinton gör samma mot Obama är att vänta, som inte heller han har särskilt starka opinionssiffror för tillfället.

– Den där avskärmningen sker oavsett om presidenten är omtyckt eller inte. Bill Clinton var populär, men när Al Gore skulle kandidera höll han superavstånd. Det är viktigt att visa att det handlar om en ny person och en ny era, säger Elizabeth Walentin.