’Måste med krafttag jobba mot hatbrotten’

Publicerad 2016-01-27

Sverige minns Förintelsen – ministern talade

Minnesdagen av Förintelsen uppmärksammas på flera håll i landet.

Samtidigt vittnar judar i Europa och Sverige om en allt otryggare tillvaro.

– Vi måste med krafttag arbeta mot hatbrotten och säkerställa att de som begår sådana brott mot judar och andra ställs inför rätta, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Den 27 januari varje år uppmärksammas Förintelsens offer världen över. I dag är det 71 år sedan de sista fångarna i Auschwitz-Birkenau i Polen befriades. I lägret hade drygt en miljon människor, en stor majoritet judar, mördats. Totalt dog omkring sex miljoner judar i Förintelsen, även romer, polacker, homosexualla, funktionsnedsatta och politiska motståndare mördades.

På flera håll i Sverige hålls i dag ceremonier för att minnas ett av historiens mest fruktansvärda brott. Statsminsiter Stefan Löfven (S) talar hos Judiska församlingen i Malmö och M-ledaren Anna Kinberg Batra deltar i ceremonin i synagogan i Stockholm.

De senaste åren har flera granskningar visat att antisemitismen och hatbrotten ökar, både i Europa och i Sverige.

I flera uppmärksammade terrordåd förra året, bland annat i Paris och Köpenhamn, var judar utpekade måltavlor. Antalet judar som lämnar Europa för att bosätta sig i Israel är nu det högsta på 15 år, rapporterade Reuters innan jul. Även i Sverige finns en diskussion bland judar om det finns en framtid här.

”En dag att lyfta de överlevande”

Sedan 2007 uppmärksammas minnesdagen av Förintelsen i riksdagen. I år var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en av talarna. Bland deltagarna fanns sex överlevande från koncentrationslägren.

– Det här är en dag att verkligen påminna sig om vad vi människor är kapabla till. Och också att lyfta de överlevande som fortfarande finns bland oss och som är så otroligt viktiga kanaler till oss alla, inte minst till de barn och unga som växer upp i ett Sverige och Europa som står inför många utmaningar, säger Bah Kuhnke.

Ministern ser flera anledningar till att vi återigen ser en ökad hotbild mot judar.

– Det är en utveckling som vi har kunnat se under en längre tid. I och med växande klyftor så finns det uppenbarligen också utrymme för hat, misstänksamhet och våld att gro. Vi har ett otroligt stort ansvar att med krafttag fortsätta arbetet och fortsätta tala om Förintelsen.

Judar allt mer utsatta

Våldet och hoten mot judar, framför allt de som bär religiösa symboler, har ökat i Sverige.

– Det vi måste göra är att öka våra insatser. Dels rena skyddsinsatser för att skydda våra religiösa platser. Men vi måste också arbeta med det långsiktiga demokratifrämjande arbetet, med krafttag arbeta mot hatbrotten och säkerställa att de som begår sådana brott mot judar eller andra ställs inför rätta.

Alice Bah Kuhnke berättar att hon själv har judiska vänner som funderat på om de har en framtid i Sverige.

– Det är oerhört sorgligt. De är oroliga och rädda för sig själva och sina barn. Jag måste respektera deras känsla, samtidigt vill jag göra allt för att de inte ska flytta. För jag vill att Sverige och Europa ska vara platser där vi alla olika kan leva tillsammans i frihet.

Överlevande vittnade

Även Hédi Fried, 91, talade på minnesdagen. Författaren och psykologen genomled två koncentrationsläger och är en av de få överlevande som fortfarande är i livet och kan berätta.

– Jag tror inte att det är så många år kvar när överlevande kan berätta. Men i dag är det i stället barn och barnbarn till överlevande som för det vidare, säger hon.

Hon säger att det känns bra att veta att berättelserna kommer att leva vidare.

– När vi kom till Sverige 1945 var det ingen som ville lyssna. Det kändes så bra i dag att det var så många i riksdagen som lyssnade. Budkaveln går vidare.

Hédi Fried ser med oro på utvecklingen i Europa i dag - där högerextrema partier växer sig allt starkare.

– Folk använder inte sitt kritiska tänkande utan de faller i samma grop som tyskarna gjorde på 1930-talet. De stannade hemma, gick inte och röstade och sa att alla var lika goda kålsupare. De som röstade tänkte att det var dags att pröva något nytt. Jag har en känsla av att det händer samma sak nu, när jag läser att fler och fler lockas dit.

Följ ämnen i artikeln