Svenska arkeologens nya fynd i Egypten: ”Vår livsuppgift”

Publicerad 2015-05-18

Svenska Maria Nilsson och hennes forskargrupp har hittat grunderna till ett antikt tempel i Egypten.

Förhoppningsvis är det inte deras sista fynd.

– Vi ser det som vår livsuppgift att ta tag i det arkeologiska arbetet på det här platsen, säger hon.

Maria Nilsson vid Lunds universitet leder en internationell forskargrupp som sedan 2012 har gjort en rad fynd i stenbrottet Jabal al-Silsila i sydöstra Egypten, bland annat en minnessten som föreställer gudarna Amun-Re och Thoth.

Nu har Nilsson, hennes sambo John Ward och resten av teamet gjort nästa stora fynd: stengrunderna till ett antikt tempel med material från åtminstone fyra historiska tidsperioder.

Allt de hade att gå på var en karta från början av 1900-talet.

– Det stod ett T, alltså tempel, på den här väldigt förenklade kartan. Den enda kommentaren i anslutning till kartan var att det fanns en tempelgrund och en stenbumling med Ramses den stores namn på, säger Maria Nilsson till Aftonbladet.

Symbolisk brygga

Hon berättar att ingen tidigare har ägnat sig åt utgrävningar på platsen, som ligger cirka 13 mil söder om Luxor och 6,5 mil norr om Assuan.

– Vi har tillstånd att flytta på indriven sand och annat skräp som har blåst in, och det var genom bortstädning av sådant som vi har fått fram materialet.

Maria Nilsson fascineras av att de äldsta delarna av templet är byggda i kalksten – trots att de hittats i ett sandstensbrott.

– Man har alltså tagit in kalksten från ett annat stenbrott och byggt grunderna till det här templet. Kalkstenen har sedan återanvänts som byggnadsmaterial för senare faser av konstruktionen då man även började använda sandsten. Vi har antagligen vad man kan kalla en symbolisk brygga i hur de byggde tempel, en övergång från kalksten till sandsten. Det är naturligtvis jättespännande, säger Maria Nilsson.

De olika fynden uppskattas vara mellan 3 500 och 2 000 år gamla, men vem som lät uppföra de första delarna av templet är ännu oklart.

– Det kräver lite mer arbete än vi har kunnat göra hittills, men själva tempelstrukturen, som har kommit upp ur sanden nu, är i alla fall från början av det som kallas Nya riket, vilket är ungefär 1500 före Kristus.

Ska jobba i Tiberius stall

Forskningsgruppens senaste upptäckt är resultatet av mindre än tre veckors utgrävningar.

– Vi hoppas naturligtvis på att kunna hitta betydligt mer när vi kommer tillbaka till hösten. Då kommer vi även att arbeta i ett område som vi kallar Tiberius stall, det är en administrativ byggnad med tillhörande stall som romarna använde sig av när de arbetade på platsen.

Maria Nilsson har tidigare sagt att hon hoppas få jobba i det 30 kvadratkilometer stora sökområdet i södra Egypten under lång tid framöver.

– Vi ser det som vår livsuppgift att ta tag i det arkeologiska arbetet på det här platsen. Så länge vi har finansiella medel kommer vi att fortsätta.

Följ ämnen i artikeln