TBE-vaccinet kan vara verkningslöst

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2015-08-25

Professorn: Vaccinationerna är inte riktigt bra för äldre

Varje år smittas flera personer av fästingviruset TBE – trots att de vaccinerat sig.

Hög ålder och immundämpande läkemedel kan utplåna effekten av vaccinet.

– Vi vet att vaccinationerna inte är riktigt bra från 50-60 års ålder. Men det verkar som om vaccinet fungerar bättre hela livet om man får det redan som barn, säger professor Tomas Bergström.

Nu vill han att vi överväger allmän TBE-vaccination, även bland barn.

Det råder högsäsong för sjukdomen TBE. I juli, augusti och september noteras en topp i Sverige. Den livshotande virussjukdomen smittar via fästingar.

– Fästingen sticker ned en taggig snabel efter en blodåder och suger blod. Vi vet inte riktigt hur snabbt smittan överförs, säger Tomas Bergström, virolog och infektionsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor och överläkare på mikrobiologiska laboratoriet, samt expert på fästingöverförda sjukdomar.

Årligen insjuknar 200-300 personer i Sverige, fler män än kvinnor. Efter att ha ökat under 2000-talet minskade dock antalet TBE-fall förra året till 178, tack vare ökad vaccinationstäckning och torrt väder.

– Toppen är i 40-60 års ålder, när man är ute i skogen och plockar bär, svamp och jagar. Men TBE finns i alla åldrar, även hos barn, säger Tomas Bergström.

Lömskt virus

TBE kan orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. En tredjedel av dem som insjuknar får bestående problem med kognition, minne, koncentration, sömn och balans, i vissa fall förlamning.

– Det är ett lömskt virus. När man drabbas av infektioner i hjärnan så får man räkna med att läkningsprocessen tar två till tre år.

Två till tre personer avlider varje år i TBE.

Tyvärr ger inte TBE-vaccinet alltid fullt skydd.

Två faktorer kan försämra – eller utplåna – skyddet.

1. Högre ålder.

2. Immundämpande läkemedel.

– Det finns ett generellt problem med TBE-vaccinet när man blir äldre. Vi vet utan tvivel att vaccinationerna inte är riktigt bra från 50-60 års ålder. Immunförsvaret försämras. Äldre har sämre antikroppssvar vid vaccination, säger Tomas Bergström.

Ett 70-tal drabbade

– Det finns fullvaccinerade som inte är sjuka av annan orsak – men som får TBE. Det är ett välkänt problem, men vi vet inte hur vi ska hantera det.

Ett 25-tal sådana TBE-fall finns publicerade. Men siffran är avsevärt högre. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten i Solna, som analyserar prover från hela Storstockholmsregionen. Där har ett 70-tal fall konstaterats åren 2000 till 2014 med personer som insjuknat i TBE trots att de var vaccinerade.

– De flesta är över 60 år, säger Sandra Söderholm, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Tomas Bergström på Sahlgrenska:

– Vi rekommenderar folk att vaccinera sig, men det verkar som om TBE-vaccinet fungerar bättre livet ut om man får det redan som barn. Så gör man i Österrike.

Vill vaccinera alla

Österrike är enda landet i världen där alla vaccineras mot TBE redan som småbarn. 2011 var 85 procent av befolkningen vaccinerad. Tidigare var Österrike hårt drabbat av TBE men vaccinationskampanjen har gett revolutionerande resultat.

– I Österrike har antalet TBE-fall gått ned från 700 till 100 per år. Det är 40 år av vaccination som man följt upp. Men det var först på 2000-talet som man fick en hög vaccinationsgrad och då började TBE gå ned. Det är ett samband, men inget bevis.

2000-2011 kunde man i Österrike förhindra 4 000 TBE-fall genom vaccinationerna, enligt en österrikisk studie.

Nu vill Tomas Bergström att vi ska överväga allmän TBE-vaccination i Sverige.

– Jag tycker absolut att man ska börja diskutera detta. Vi har en ganska konservativ inställning till vaccin i Sverige. Det finns en försiktighet, säger han.

Och även barnen bör vaccineras.

Immundämpande riskfaktor

– Jag har föreslagit att man ska börja diskutera barnvaccination mot TBE eftersom det är det enda som bevisat sig ha effekt i Österrike, och där har det haft en dramatisk effekt.

Men förutom hög ålder kan även immundämpande läkemedel, som ges till transplanterade och vid autoimmuna sjukdomar som reumatism, försämra TBE-vaccinets effekt.

– Vi har uppmärksammat problemet och ska påbörja en studie om vaccinets effekt på benmärgstransplanterade, eftersom de är en riskgrupp, säger Tomas Bergström.

– De med immunnedsättande behandling löper också ökad risk för att utveckla svåra komplikationer och dö om de smittas av TBE.

Ett enkelt och effektivt sätt att skydda sig mot TBE är annars att bära heltäckande kläder i skog och mark – långbyxor, långärmad skjorta och gummistövlar.

Heltäckande klädsel

– Man ska inte blint lita på vaccinet. Folk glömmer bort att det går att skydda sig mekaniskt, säger Tomas Bergström.

Han och hans kollegor har plockat 30 000 fästingar, men knappt fått någon enda på sig tack vare skyddande klädsel. En fästing av tusen bedöms vara TBE-smittad.

– Vi samlar in dem, fryser dem och analyserar dem för att se hur TBE sprids i Sverige och har gjort släktskapanalyser av fästingar i olika delar av Sverige. En sannolik förklaring är att fästingar sprids via fåglar kors och tvärs i Sverige, det är vår arbetshypotes.

Under 2000-talet har TBE-fallen spridit sig norr- och västeröver.

Och än är inte TBE-faran över för säsongen. De sista fallen uppkommer i november.