Misstänkt föremål på Landvetter

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-12

Under söndagskvällen spärrades ett område utanför Landvetter av.

Ett misstänkt föremål hade hittats – och besköts av polisens bombgrupp.

– Det var ett ofarligt föremål, säger Ulf Lörstad vid Polisen i Västra Götaland.

Strax efter 17 skickades räddningstjänst och polis till Landvetter flygplats utanför Göteborg på grund av ett misstänkt föremål som hittats klockan 16.44.

– Det är ett föremål i det norra parkeringshuset som på något sätt bedömts som misstänkt, och vår personal har lämnat över det till polisen. De har gjort bedömningen att de vill spärra av delar av parkeringshuset medan de undersöker föremålet, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia, till Aftonbladet.

Gothia Cup-lag mitt i kaoset

Parkeringsgaraget samt företag som är inhysta i det evakuerade ett fåtal personer. All in- och uttrafik stängdes av för fordonstrafik och personer som befann sig inne i flygplatsen blev strandsatta där. Fotbollsturneringen Gothia Cup börjar i dag och flera nyanlända internationella ungdomslag hamnade mitt i kaoset.

Niclas Kårlin, 39, tvingades kvar i den alltmer välfyllda ankomsthallen efter att ha kommit hem från en resa med jobbet.

– Det är rätt lugnt härinne. Det är bara att gilla läget. Men det är en massa folk och flera Gothia Cup-lag här, säger han.

Beskjutet av bombgrupp

Vid 18.20 anlände en bombgrupp till flygplatsen, och kunde strax innan 19 beskjuta fyndet. Därefter undersöktes det av en bombrobot och klockan 19.30 kunde situationen få en upplösning.

– Bombtekniker har undersökt föremålet i tillräcklig mån för att kunna avgöra att det är ofarligt. Det har nu tagits i beslag för teknisk undersökning och avspärrningarna är hävda, säger Ulf Lörstad.

Inga hot har inkommit eller uttalats, berättar Lörstad. Men förundersökningens rubricering är fortfarande försök till allmän farlig ödeläggelse, försök till sabotage samt grovt olaga hot.

"Föremålet ofarligt"

Avspärrningarna skapade långa köer utanför Göteborgsflygplatsen. Många resenärer som skulle med ett plan tvingades gå sista biten och trafikkaoset gjorde att hundratals resenärer med väskor fick vänta på sin transport utanför. Flygtrafiken fortsatte som vanligt, med varierade förseningar.

– En del flyg var 10-15 minuter försenade och andra väntade in passagerare och blev över en timme försenade, det är lite olika hur olika flygbolag hanterat det här, säger Åsa Öhman.

– Det är beklagligt att folk suttit fast i trafiken och blivit försenade eller missat sina plan.

Petter J Larsson

Följ ämnen i artikeln